Norma de venit pentru activităţi agricole se reduce proporţional cu pierderile înregistrate ca urmare a unor fenomene naturale nefavorabile

0
138

ANAF informează contribuabilii că în Monitorul Oficial nr. 684 din 09 sept, 2015, a fost publicat, OPANAF nr. 2204/2015 prin care se stabileşte procedura de reducere a normei de venit pentru activităţi agricole, în cazul pierderilor înregistrate ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile sau celor produse de animale sălbatice.

Actul normativ se adresează persoanelor fizice/asocierilor fără personalitate juridică care realizează venituri din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantaţiilor viticole, pomicole, arbuştilor fructiferi şi altele asemenea, precum si din creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală, impuse pe baza normei de venit şi pentru care există obligaţia depunerii formularului 221 „Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit”, reglementate la art.71-74 din Codul fiscal.

În cazul pierderilor înregistrate ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile sau celor produse de animale sălbatice ce afectează cu peste 30% culturile agricole sau efectivele de animale, normele de venit se reduc proporţional cu pierderea suferită, conform art. 73 alin. (7) din Codul fiscal.

Persoana fizică/asocierea fără personalitate juridică beneficiază de această reducere dacă îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

– venitul net este stabilit pe bază de normă de venit
– pierderea afectează peste 30% din suprafeţele destinate producţiei agricole vegetale sau din animalele deţinute
– a depus declaraţia 221 ce cuprinde totalitatea suprafeţelor cultivate şi a efectivului de animale, inclusiv pentru pierderile suferite.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Constatarea si evaluarea pierderilor se fac la solicitarea persoanei fizice/asocierea fără personalitate juridică, care trebuie să depună în acest sens, formularul Cerere pentru constatarea pagubelor şi evaluarea pierderilor produse de calamităţile naturale în cazul culturilor agricole/efectivelor de animale la unitatea administrativ teritorială pe raza căreia a avut loc evenimentul.

Prin ordin al prefectului se numeşte o comisie, care constată pagubele, evaluează pierderile şi întocmeşte în trei exemplare Procesul-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, din care doua exemplare se vor preda persoanei fizice/asocierea fără personalitate juridica interesate.

Pentru reducerea venitului anual, persoana fizică/asocierea fără personalitate juridică interesate, vor depune la organul fiscal competent formularul „Cerere privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stability pe bază de norme de venit”, la care se va anexa procesul-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor.

Cererea privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit, se depune pe perioada de prescripţie a dreptului de stabilire a impozitului pe veniturile agricole, aferent anului pentru care s-au înregistrat pierderile.

Cererea se soluţionează în termen de 45 de zile de la înregistrare.

Baza legala: OPANAF nr. 2.204/21 august 2015 privind aprobarea Procedurii de reducere a normei de venit, în cazul activităţilor agricole, şi pentru aprobarea unor formulare, publicat in Monitorul Oficial nr. 684 din 9 septembrie 2015.

Sursa (cu multumiri) – Administraţia judeţeană a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud

Articolul precedentOG 43/2015 – modificare Legea 200/2004 (recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate)
Articolul următorTermen pentru depunerea Formularului 318 – 30.09.2015 (oficial)

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.