AcasăNewsÎntrebări și răspunsuri din data de 08.07.2015 (sesiunea de asistenta și îndrumare...

Întrebări și răspunsuri din data de 08.07.2015 (sesiunea de asistenta și îndrumare online) – organizata de ANAF pe Facebook

In fiecare zi de miercuri, patru functionari ANAF raspund pe pagina de Facebook a Fiscului la intrebarile adresate de contribuabili cu privire la tematica selectata pentru discutii in saptamana respectiva. Cele mai interesante intrebari si raspunsuri din data de 8 iulie a.c. le puteti lectura in cele ce urmeaza.

-S-au modificat in anul 2015 conturile IBAN pentru plata contributiei la sanatate conform definitivei 2014 pentru aceasta categotie de venituri?

Codurile IBAN valabile/actualizate le puteti gssi pe portalul ANAF, accesand urmatorul link: https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/asistenta_contribuabili/persoane_fizice/codurile_iban.

-Buna ziua, as fi interesat sa stiu cand activitatea unui PFA poate fi declarata (vazuta de organele de control) ca fiind una dependenta. In exemplul de fata, desfasor o activitate de consultant financiara, nu am niciun contract de colaborare care sa mentioneze exclusivitatea relatiei de colaborare dintre PFA-ul meu si respectivul client, totusi mare parte din un singur client (plateste cel mai bine).

Pentru a stabili daca activitatea este independenta, trebuie analizate clauzele contractuale si natura activitatii desfasurate prin prisma celor 7 criterii prevazute in Legea nr. 187/2015, din care trebuie sa indepliniti minim 4.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

-PFA a inregistrat in anii 2011,2012,2013 pierdere. In anul 2014 inregistreaza profit. Recuperarea pierderii se efectueaza de catre inspectorul fiscal sau pierderea inregistrata se inregistreaza in cheltuielile aferente anului 2014, in declaratia 200?

In formularul 200 „Declaratie privind veniturile realizate din Romania” se declara venitul net anual care reprezinta diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri.
Organul fiscal stabileste impozitul anual datorat pe baza declaratiei privind venitul realizat, emite decizia de impunere prin deducerea din venitul net anual pentru fiecare sursa a pierderilor fiscale. Pierderea fiscala anuala inregistrata pe fiecare sursa din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor si din activitati agricole, silvicultura si piscicultura se reporteaza si se compenseaza cu venituri obtinute din
aceeasi sursa de venit din urmatorii 5 ani fiscali, reportate, cronologic, in functie de vechimea pierderii, in urmatorii 5 ani consecutivi.

-Am o intreprindere individuala cod caen 0111 cu norma de venit, daca am venituri mai mari de 100.000 euro trec la sistem real? Veniturile din subventii intra in acest plafon?

Pentru veniturile din activitati agricole stabilite pe baza normelor de venit, nu se aplica prevederile privind plafonul de 100.000 euro pentru trecerea la sistem real.

-Pentru impozitul pe venitul zilierilor, conform Legii 52, trebuie sa ma inscriu in vectorul fiscal?

Deoarece plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestata de zilier este in sarcina beneficiarului, aveti obligatia retinerii la sursa si ca urmare inregistrarea la organul fiscal.

-Pe durata cat activitatea unei PFA a fost suspendata pentru concediu de ingrijire a copilului, persoana fizica respectiva a obtinut venituri din dividende de la o societate comerciala. Reprezinta veniturile din investitii (dividende) „venituri supuse impozitului” in sensul art. 16 alin. (2) lit. i) din OUG 111/2010?

Veniturile din investitii (dividende) reprezinta venituri supuse impozitului pe venit, conform prevederilor Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, dar pentru incadrarea in conditiile art. 16 alin. (2) lit. i) din OUG 111/2010 va sugeram sa va adresati unitatii teritoriale a Agenţiei Naţionale pentru Plati si Inspectie Sociala.

Sursa – AJFP Maramures

1 COMENTARIU

  1. Lucrez in Italia cu contract de munca din 2009,trebuie sa aduc in Romania certificatul de rezidenta fiscala de la Agenzia delle entrate din Italia ??? Daca Da ,cum trebuie sa procedez sa aduc certificatul ?multumesc anticipat

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!