Deductibilitate diurna (indemnizaţia de delegare) – raspuns oficial ANAF

3
349

Multumita colegilor de pe grupul de contabilitate – contacafe_ club – si de pe grupul de Facebook – link aici – va supunem atentiei un raspuns oficial ANAF Cluj din data de 25.07.2013, cu privire la deductibilitatea fiscala a indemnizaţiei de delegare (pe specificul PFA).

Indemnizaţia de delegare este un drept cuvenit persoanelor fizice care au calitatea de salariat, pe perioada exercitării temporare din dispoziţia angajatorului a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului de muncă al salariatului.Acest drept se acordă, în temeiul art.43-48 din Codul muncii, salariatul având dreptul la plata cheltuielilor de transport, de cazare, precum şi la o indemnizaţie de delegare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.

Potrivit art. 48 alin. 4 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, actualizat cu modificările şi completările ulterioare, condiţiile generale pe care trebuie să le îndeplinească cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, de către contribuabilii care determină venitul net din activităţi independente pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă potrivit art.48 din Codul fiscal, sunt:

a) să fie efectuate în cadrul activităţilor desfăşurate în scopul realizării venitului, justificate prin documente;
b) să fie cuprinse în cheltuielile exerciţiului financiar al anului în cursul căruia au fost plătite;
c) să respecte regulile privind amortizarea, prevăzute în titlul II,după caz;

c^1) să respecte regulile privind deducerea cheltuielilor reprezentând investiţii în mijloace fixe pentru cabinetele medicale, în conformitate cu prevederile art.24 alin. (16).

d) cheltuielile cu primele de asigurare să fie efectuate pentru:

1. active corporale sau necorporale din patrimoniul afacerii;
2. activele ce servesc ca garanţie bancară pentru creditele utilizate în desfăşurarea activităţii pentru care este autorizat contribuabilul;
3. prime de asigurare pentru asigurarea de risc profesional;
4. persoane care obţin venituri din salarii, potrivit prevederilor capitolului 3 din prezentul titlu, cu condiţia impozitării sumei reprezentând prima de asigurare, la beneficiarul acesteia, la momentul plăţii de către suportator.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

e) să fie efectuate pentru salariaţi pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, reprezentând indemnizaţiile plătite acestora, precum şi cheltuielile de transport şi cazare.

Conform punctului 38 din H.G.44/2004 privind normele metodologice de aplicare a Codului fiscal,actualizat cu modificările şi completările ulterioare, dat în aplicarea art.48 din Codul fiscal, sunt cheltuieli deductibile, de exemplu cheltuielile de delegare, detaşare şi deplasare, cu excepţia celor reprezentând indemnizaţia de delegare, detaşare în altă localitate, în ţară şi în străinătate, care este deductibilă limitat.

În concluzie, considerăm că în cazul în care persoana fizică autorizată care desfăşoară activităţi independente nu are salariaţi, indemnizaţia de delegare, detaşare în altă localitate, în ţară şi în străinătate, este cheltuială deductibilă dacă această cheltuială este efectuată în scopul realizării de venituri impozabile şi este justificată cu documente.

Această adresă nu este act administrativ fiscal, în sensul art. 41 din Codul de procedură fiscală,sau act administrativ de autoritate , în sensul art. 1 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ şi nu este opozabilă terţilor.

Articolul precedentModificări privind procedura de atragere a răspunderii solidare (info oficial)
Articolul următorSinteza saptamanii 29.09.2014 – 03.10.2014 – primele stiri contabil-fiscale din octombrie 2014

3 COMENTARII

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.