AcasăTVA - modificari si noutatiCesionare creante privind drepturi de rambursare a TVA - speta oficiala ANAF

Cesionare creante privind drepturi de rambursare a TVA – speta oficiala ANAF

Intrebare – 17.01.2013

Pana la ce data se calculeaza accesorii pentru o creanta fiscala datorata de societatea B cu termen de scadenta 25 iulie 2012 stinsa prin compensare cu dreptul de rambursare a TVA din decontul depus de societatea A la data de 25 septembrie 2012, cesionat societatii B care depune notificarea cesiunii la organul fiscal competent in data de 20 octombrie 2012 ?

Raspuns

In temeiul prevederilor art. 30 alin. 1 din OG nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, creantele fiscale ale contribuabilului pot fi cesionate numai dupa stabilirea lor potrivit legii, respectiv numai dupa emiterea si comunicarea deciziei de rambursare a TVA.

Potrivit prevederilor art. 4 alin. 4 din Ordinul presedintelui ANAF nr. 1308/2009, cesiunea creantelor se poate realiza numai dupa compensarea eventualelor obligatii fiscale inregistrate de catre contribuabilul cedent, astfel ca obiect al cesiunii pot reprezenta numai sumele efectiv de restituit contribuabilului cedent.

In consecinta, data la care poate fi notificat contractul de cesiune este ulterioara datei emiterii si comunicarii deciziei de rambursare a TVA.

Totodata art. 30 alin. 2 din OG nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala prevede ca cesiunea produce efecte fata de organul fiscal numai de la data la care aceasta i-a fost notificata de catre cesionar. Asadar, numai incepand cu acesta data cesionarul devine titularul creantei, urmand ca, la cererea acestuia sau din oficiu sa se aplice stingerea prin compensare.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Conform prevederilor art. 116 alin. (5^1) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, creanţele fiscale rezultate din cesiunea notificată se sting prin compensare cu obligaţiile cesionarului la data notificării cesiunii.

Avand in vedere cele de mai sus precum si prevederile art.119 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, pentru creanta fiscala datorata de cesionar, cu termen de scadenta 25.07.2012, stinsa prin compensare cu dreptul de rambursare a TVA cesionat, care a fost notificat organului fiscal competent la data de 20.10.2012, creantele fiscale accesorii se calculeaza pentru perioada cuprinsa intre termenul de scadenta si data notificarii cesiunii, respectiv intre 25.07.2012 si 20.10.2012, cu conditia ca notificarea sa fi fost depusa dupa data emiterii si comunicarii deciziei de rambursare a TVA.

Baza legala – Ordonanta guvernului nr 92 / 2003 articolul 30, 116, 122

Sursa – anaf.ro – care precizeaza ca – acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!