Deductibilitatea cheltuielilor unei societati comerciale cu transformarea/modernizarea unui imobil inchiriat

0
153

Intrebare

Cheltuielile efectuate de o persoana juridica cu transformarea/modernizarea unui imobil inchiriat de la o persoana fizica, sunt deductibile fiscal?

Raspuns

Conform art. 21 alin.(3) lit.i) din Codul fiscal, sunt cheltuieli cu deductibilitate limitată cheltuielile cu amortizarea, în limita prevăzută la art. 24.

Potrivit art.24 alin.(11) lit.c din Codul fiscal, amortizarea fiscală se calculează pentru cheltuielile cu investiţiile efectuate la mijloacele fixe concesionate, închiriate sau luate în locaţie de gestiune de cel care a efectuat investiţia, pe perioada contractului sau pe durata normală de utilizare, după caz.

De asemenea, conform pct. 70^2 teza a doua din normele metodologice de aplicare a art.24 alin.(11) lit. c) din Codul fiscal, amortizarea fiscală a cheltuielilor cu investiţiile efectuate la mijloacele fixe concesionate, închiriate sau luate în locaţie de gestiune, se calculează pe baza perioadei iniţiale a contractului, indiferent dacă acesta se prelungeşte ulterior, sau pe durata normală de utilizare rămasă, potrivit opţiunii contribuabilului, începând cu luna următoare finalizării investiţiei.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Fata de aceste prevederi legale, cheltuielile efectuate de o persoana juridica cu transformarea/modernizarea unui imobil inchiriat de la o persoana fizica se amortizeaza pe perioada iniţiala a contractului, sau pe durata normală de utilizare rămasă, potrivit opţiunii contribuabilului, începând cu luna următoare finalizării investiţiei, iar amortizarea fiscala este deductibila la determinarea profitului impozabil.

Baza legala – Legea nr 571 / 2003 articolul 21 alin. (3) lit. m)

Sursa anaf.ro – care precizeaza ca – acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor.

Articolul precedentTermen de declarare si plata pentru impozitul pe constructii – 26 mai 2014
Articolul următorRaport/Atestare expert contabil cu observații (dezacord, incertitudine) – pentru bilanț la 31.12.2013

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.