ONRC lansează certificatul constatator electronic – ce poate obţinut online (info)

0
182

Obținerea online a certificatelor constatatoare şi a furnizărilor de informaţii din registrul comerţului devine funcțională, începând saptamana trecuta, mai exact din data de 10 aprilie 2014, prin intermediului portalului Oficiului Național al Registrului Comerțului – https://portal.onrc.ro.

Noul serviciu electronic specializat de tip e-Guvernare, InfoCert, a fost dezvoltat cu scopul de a creşte gradul de operativitate în relaţia cu beneficiarii serviciilor ONRC (cetățeni, mediu de afaceri, administrație publică, alte entități), prin furnizarea de documente cu semnătură electronică, în mod automat, fără intervenția operatorului de date, 24/24 ore, 7/7 zile. Plata se realizează electronic, prin utilizarea unui card bancar, solicitantul obținând o factură electronică.

„Eliberarea certificatelor constatatoare și a furnizărilor de informații în format electronic, prin noul serviciu InfoCert, se înscrie în cadrul preocupărilor de simplificare a formalităților la ONRC, astfel încât să venim în sprijinul beneficiarilor noștri cu servicii competitive. Serviciul InfoCert este o soluție pentru reducerea costurilor și a timpilor de așteptare pentru solicitanți, și, totodată, un instrument prin care dorim să încurajăm și să facilităm utilizarea, de către instituțiile publice, a documentelor care au ataşată semnătura electronică extinsă”, a declarat Silvia – Claudia MIHALCEA, Director General al ONRC, în cadrul conferinței de lansare a noului serviciului.

Documentele furnizate prin serviciul online InfoCert se supun dispozițiilor Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică, cu modificările și completările ulterioare. Datele conţinute de certificatul constatator/furnizarea de informații obținute prin InfoCert sunt protejate, astfel încât să asigure:

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

– Autenticitatea: documentul obținut este semnat electronic și conține elemente de siguranță, precum codul de bare unic la nivel ONRC și marcajul grafic de pe fundal;
– Integritatea: informațiile conținute în document nu pot fi modificate după ce acesta a fost emis, conţinutul fiind încriptat şi restricţionat;
– Data sigură a emiterii: se cunoaște precis momentul în care certificatul a fost emis, prin aplicarea unei mărci temporale unice;
– Verificarea: documentul poate fi verificat la o dată ulterioară obținerii acestuia, prin utilizarea codului de bare aplicat pe document.

Noul serviciu InfoCert este parte a sistemului informatic integrat al ONRC pentru asigurarea de servicii online destinate comunităţii de afaceri, prin intermediul portalului dedicat – https://portal.onrc.ro. Accesul în portal este securizat și se realizează pe bază de user și parolă.

Costurile implementării și ale echipamentelor tehnice necesare pentru realizarea noului serviciu au totalizat suma de 179.692 Lei + TVA, fonduri asigurate din bugetul de stat.

Mai multe informații

Certificatele Constatatoare eliberate de Oficiul Național al Registrului Comerțului cuprind informații privind starea la zi a unei companii, informații esențiale de natură statutară, financiară și a domeniului de activitate. Aceste certificate sunt necesare, și, de multe ori obligatorii, în a demonstra legitimitatea companiei și în desfășurarea activităților autorizate. Acestea devin documente esențiale pentru companie în relația cu instituții publice sau alte entități (de exemplu: în cazul participării la licitații, solicitării de credite bancare, sau în fața instanțelor judecătorești, etc).

Sursa – onrc.ro – stire vazuta initial aicilink

Articolul precedentNota explicativa nr. 9 – componenta importanta dosar bilant la 31 decembrie 2013 (model orientativ)
Articolul următorAtestare/Raport expert contabil (fara observatii) – pentru certificare bilant la 31.12.2013 (model)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.