AcasăIntreprinderi IndividualeTratament fiscal activitati de turism in locuite proprietate personala - info oficial

Tratament fiscal activitati de turism in locuite proprietate personala – info oficial

Închirierea în scop turistic de către proprietari a camerelor situate în locuintele proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una si 5 camere inclusiv, altele decât cele care constituie structuri de primire turistică, potrivit legislatiei specifice, reprezintă oferirea posibilitătii de sedere pentru o perioadă de minimum 24 de ore si maximum 30 de zile într-un an calendaristic oricărei persoane care călătoreste în scop turistic în afara mediului său obisnuit de viată.

Veniturile realizate de câtre proprietari din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinte proprietate personală având o capacitate de cazare cuprinsa intre 1 si 5 camere, inclusiv sunt incluse in categoria veniturilor din cedarea folosintei bunurilor.

Venitul realizat se stabileste ca normă anuală de venit corespunzătoare unei camere de închiriat. Pentru anul 2014 la nivelul fiecarui judet, norma anuală de venit aprobată este fixa, indiferent de categoria localitătii si de amplasamentul locuintei, corespunzătoare unei camere de închiriat.

Norma anuală de venit, se ajustează cu următorii coeficienti de corectie, fără a depăsi procentul de 30% prevăzut de art.2 alin.(3) din Ordinul 22/2012:

a) reducerea cu 10% a normelor anuale de venit in situatia în care camerele nu sunt dotate cu instalatii de apa, canalizare, electrice si de încălzire proprii sau comune;
b) reducerea cu 10% a normelor anuale de venit in situatia în care camerele nu sunt dotate cu instalatii sanitare proprii puse în exclusivitate la dispozitia turistilor;
c) reducerea cu 10% a normelor anuale de venit în situatia în care camerele au o suprafata mai mica de 10 mp;
d) reducerea cu 10% a normelor anuale de venit în situatia in care camerele au mai mult de 2 locuri de cazare.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Totodată norma anuală de venit se reduce proportional astfel încât să reflecte perioada din anul calendaristic pe parcursul căreia închirierea a fost efectuată, tinând cont de data la care au intervenit următoarele situatii:

a) începerea realizării de venituri din închirierea în scop turistic;
b) încetarea realizării de venituri din închirierea în scop turistic;
c) întreruperile temporare datorate unor accidente, spitalizării si altor cause obiective, inclusiv cele de fortă majoră, dovedite cu documente justificative.

Contribuabilii au obligatia să completeze fisa capacitătii de cazare cu informatiile necesare, în vederea stabilirii de către organul fiscal competent a impozitului anual datorat. Fisa capacitătii de cazare reprezintă formular tipizat si constituie anexă la declaratia privind venitul estimat/norma de venit.

Organul fiscal competent stabileste impozitul anual datorat pentru venitul din închirierea în scop turistic a unei camere situate în locuinta proprietate personală prin aplicarea cotei de impozit de 16% asupra normei anuale de venit ajustate.

Determinarea venitului in sistem real

Contribuabilii pot opta pentru determinarea venitului net in sistem real potrivit prevederilor art. 48 din Codul fiscal, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă.

În cazul contribuabililor care în cursul anului fiscal realizează venituri din închirierea in scop turistic a unui număr mai mare de 5 camere de închiriat, situate în locuinte proprietate personală, venitul net din cedarea folosintei bunurilor, pentru perioada rămasă până la sfârsitul anului fiscal se realizează în sistem real.

Sursa (cu multumirile de rigoare) – AJFP Vrancea


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura