AcasăProfit / venitPrevederi speciale noi privind restituirea creanțelor fiscale colectate prin reținere la sursă...

Prevederi speciale noi privind restituirea creanțelor fiscale colectate prin reținere la sursă – dupa OUG 8/2014

Dupa cum stiti, in Monitorul Oficial al României nr. 151 din 28 februarie 2014 a fost publicată Ordonanta de urgentă a Guvernului nr. 8/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative si alte măsuri fiscal – bugetare.

În ordonanta mentionată, se introduc prevederi speciale privind restituirea creantelor fiscale colectate prin retinere la sursă de către plătitorii de venit, în situatia în care plătitorii au retinut la sursă un impozit pe venit în cuantum mai mare decât cel legal datorat.

Restituirea impozitului pe venit retinut la sursă de către plătitorii de venit în cuantum mai mare decât cel legal datorat, se face de către plătitorii de venit la cererea contribuabilului, în următoarele conditii:

Cererea de restituire se depune în termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea, prevăzut în Codul de procedură fiscală;
Sumele restituite de către plătitori se regularizează de către acestia cu obligatiile fiscale de acelasi tip datorate în perioada fiscală în care s-a efectuat restituirea. Pentru diferentele de restituit sunt aplicabile prevederile Codul de procedură fiscală referitoare la compensarea sau restituirea sumelor, după caz;

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

– Pentru impozitul pe venit care se regularizează, plătitorii nu depun declaratie rectificativă;
– În situatia în care plătitorii nu mai există, restituirea impozitului pe venit retinut la sursă în cuantum mai mare decât cel legal datorat se efectuează de către organul fiscal competent, în baza cererii de restituire depuse de contribuabil;
– Plătitorii au obligatia de a corecta, dacă este cazul, declaratiile informative corespunzătoare regularizării efectuate.

Atentie! În cazul contribuabililor nerezidenti care depun certificatul de rezidentă fiscală ulterior retinerii la sursă a impozitului de către plătitorii de venit, restituirea si regularizarea se efectuează chiar dacă pentru perioada fiscală în care creanta fiscal restituită a fost datorată s-a ridicat rezerva verificării ulterioare ca urmare a efectuării inspectiei fiscale.

Sursa (cu multumiri din partea noastra) – DRFP Galati


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura