AcasăDeclaratii anualeCertificarea declaratiilor fiscale de catre un consultant fiscal – continut documentatii (info...

Certificarea declaratiilor fiscale de catre un consultant fiscal – continut documentatii (info oficial)

Având în vedere prevederile OUG nr. 8/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative si alte masuri fiscal-bugetare, art. III pct. 7 si 8, art. XXVIII, publicata în M.O. nr 151/28.02.2014, prin intermediul urmatorului material oficial, va facem cunoscute urmatoarele aspecte:

– Se abroga prevederea de la alineatul (5) al articolului 83 din OG nr 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit careia „Declaratiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice vor fi certificate de catre un consultant fiscal, în conditiile legii, cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditarea”.

– Conform noilor prevederi, contribuabilii pot opta pentru certificarea declaratiilor fiscale, inclusiv a declaratiilor fiscale rectificative, anterior depunerii acestora la organul fiscal, de catre un consultant fiscal care a dobândit aceasta calitate potrivit reglementarilor legale cu privire la organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala si care este înscris ca membru activ în Registrul consultantilor fiscali si al societatilor de consultanta fiscala.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Certificarea declaratiilor fiscale se realizeaza cu/fara rezerve, potrivit normelor de certificare aprobate, în conditiile legii, de Camera Consultantilor Fiscali, cu avizul Ministerului Finantelor Publice. Documentele care se încheie ca urmare a certificarii trebuie sa cuprinda obligatoriu explicatii cu privire la cuantumul si natura creantei fiscale declarate, precum si, dupa caz, cauzele care au generat rectificarea, iar în cazul unei certificari cu rezerve, motivatia acesteia.

Prin ordin al ministrului finantelor publice, la propunerea presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, se va aproba procedura de depunere la organul fiscal a documentului de certificare întocmit de consultantul fiscal potrivit normelor de certificare mentionate mai sus.

Certificarea declaratiilor fiscale de catre un consultant fiscal care nu este înscris ca membru activ în Registrul consultantilor fiscali si al societatilor de consultanta fiscala sau de catre o persoana care nu are calitatea de consultant fiscal are ca efect lipsa certificarii.

Certificarea declaratiilor fiscale de catre un consultant fiscal reprezinta un criteriu de evaluare în analiza de risc efectuata de organul fiscal în scopul selectarii contribuabililor pentru inspectia fiscala.

Aceste prevederi intra în vigoare la data publicarii OUG nr. 8/2014 în Monitorul Oficial.

Sursa – AJFP Arges


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura