AcasăTVA - modificari si noutatiProductia agricola in curs calamitata poate fi asimilata unei livrari de bunuri...

Productia agricola in curs calamitata poate fi asimilata unei livrari de bunuri cu plata considerind ca bunurile sunt lipsa in gestiune?

Intrebare – 17.01.2013

Productia agricola in curs calamitata poate fi asimilata unei livrari de bunuri cu plata considerind ca bunurile sunt lipsa in gestiune?

Raspuns

Nu se aplică prevederile legale cu privire la lipsa în gestiune, respectiv producţia neobţinută nu poate fi asimilată cu o livrare către sine. Prin urmare, persoana impozabilă nu are obligaţia de a colecta TVA pentru producţia pe care nu a obţinut-o, în situaţia în care culturile sunt compromise din cauze independente de voinţa sa (calamităţi naturale sau alte fenomene meteorologice extreme).

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

În fapt, în acest caz se pune problema dreptului de deducere pentru achiziţiile care au fost efectuate în vederea realizării unei producţii agricole care nu a fost obţinută din motive independente de voinţa persoanei impozabile (agricultorului). Astfel, potrivit art. 145 din Codul fiscal, orice persoană impozabilă are dreptul să deducă taxa aferentă achiziţiilor, dacă acestea sunt destinate utilizării în vederea realizării de operaţiuni taxabile. Potrivit prevederilor pct. 45 alin. (6) din Norme metodologice, dreptul de deducere a TVA poate fi păstrat şi în situaţia în care achiziţiile de bunuri/servicii pentru care dreptul de deducere a fost exercitat conform art. 145 alin. (2) din Codul fiscal nu sunt utilizate pentru activitatea economică a persoanei impozabile, din motive obiective, care nu depind de voinţa sa, astfel cum a fost pronunţaţă Hotărârea Curţii Europene de Justiţie în cauza C-110/94 Intercommunale voor zeewaterontzilting (INZO) împotriva Statului Belgian.

În astfel de situaţii persoana impozabilă trebuie totuşi să dovedească intenţia de a desfăşura activităţi taxabile şi de a aduce toate dovezile necesare în vederea stabilirii faptului că, deşi a efectuat toate demersurile necesare în vederea obţinerii şi valorificării cu TVA a producţiei, aceasta nu a putut fi obţinută ca urmare a unor cauze independente de voinţa persoanei impozabile, cum ar fi fenomenele meteorologice extreme.

Baza legala:
– Legea nr 571 / 2003 articolul 145 alin. (2)
– Hotararea guvernului nr 44 / 2004 articolul pct. 46 alin. (6)

Sursa – anaf.ro – care precizeaza ca – Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!