AcasăReglementari contabilePrecizări oficiale privind modificarea unor reglementări contabile – urmare a publicarii OMFP...

Precizări oficiale privind modificarea unor reglementări contabile – urmare a publicarii OMFP 1898/2013

În Monitorul Oficial nr. 727/26.11.2013 a fost publicat O.M.F.P. nr. 1898/2013text integral – pentru modificarea şi completarea Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3055/2009. Principalele prevederi ale prezentului act normativ sunt:

1. În situaţia în care persoana juridică cu sediul în străinătate îşi desfăşoară activitatea în România prin mai multe sedii permanente, situaţiile financiare anuale şi raportările contabile cerute de legea contabilităţii se întocmesc de sediul permanent desemnat să îndeplinească obligaţiile fiscale.

2. Au fost introduse precizări privind criteriile de recunoaştere a veniturilor şi cheltuielilor. Astfel, veniturile sunt recunoscute în contul de profit şi pierdere atunci când se poate evalua în mod credibil o creştere a beneficiilor economice viitoare legate de creşterea valorii unui activ sau de scăderea unei datorii. Cheltuielile sunt recunoscute în contul de profit şi pierdere atunci când se poate evalua în mod credibil o diminuare a beneficiilor economice viitoare legate de diminuare a valorii unui activ sau de o creştere a valorii unei datorii.

3. Au fost introduse precizări suplimentare privind recunoaşterea imobilizărilor corporale.

4. Se introduce prevederea conform căreia, cheltuielile ulterioare aferente unei imobilizări corporale sunt cheltuieli ale perioadei în care sunt efectuate sau majorează valoarea imobilizării respective, în funcţie de beneficiile economice aferente acestor cheltuieli.

5. Au fost introduse prevederi privind tratamentul contabil al cheltuielilor cu reparaţiile efectuate la imobilizările corporale.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”.

6. Se precizează situaţiile în care în cazul unei imobilizări corporale se poate justifica revizuirea duratei de amortizare ca urmarea modificării semnificative a condiţiilor de utilizare (numărul de schimburi în care este utilizat activul, efectuarea unor investiţii sau reparaţii, altele decât cele determinate de întreţinerile zilnice).

7. În cazul terenurilor şi clădirilor care au fost reevaluate şi care au făcut obiectul unor cedări parţiale, la scoaterea din evidenţă a acestora, diferenţa din reevaluare aferentă părţii cedate se consideră surplus realizat din rezerve din reevaluare, corespunzător valorii contabile a terenurilor/ clădirilor scoase din evidenţă, şi se evidenţiază în contul 1065 „Rezerve reprezentând surplusul realizat din rezerve din reevaluare”.

8. Au fost introduse precizări privind creanţele preluate prin cesionare. Acestea se vor evidenţia în contabilitate la costul de achiziţie, valoarea nominală a acestora fiind urmărită extracontabil în contul 809 „Creanţe preluate prin cesionare”.

9. În cazul impozitului pe profit şi a celorlalte impozite pentru care legislaţia fiscal prevede efectuarea de plăţi anticipate, acestea se reflectă distinct în contabilitate, pe seama cheltuielilor şi a conturilor de datorii, cu evidenţierea separată a achitării contravalorii acestora.

10. Au fost introduse prevederi privind contabilizarea subvenţiilor:
– se precizează faptul că subvenţiile guvernamentale pot fi denumite şi subsidii, alocaţii, prime sau transferuri;
– în cazul terenurilor şi clădirilor pentru care s-au primit subvenţii şi care au făcut obiectul unor cedări parţiale, la scoaterea din evidenţă a acestora subvenţia aferentă părţii cedate se transferă la venituri, corespunzător valorii contabile a terenurilor/clădirilor scoase din evidenţă;
– prezentarea în notele explicative a informaţiilor privind condiţiile care nu au fost îndeplinite în legătură cu subvenţiile guvernamentale şi obligaţiile ce derivă din neîndeplinirea acestora.

11. Entităţile care practică programele de fidelizare a clienţilor, care presupun acordarea de puncte cadou acestora, vor contabilizarea ca venit în avans punctele cadou. Suma corespunzătoare punctelor cadou se recunoaşte drept venit în momentul în care entitatea îşi îndeplineşte obligaţia de a furniza premiile sau la expirarea perioadei în cadrul căreia clienţii pot utiliza punctele cadou.

12. Au fost introduse precizări privind recunoaşterea veniturilor din vânzarea bunurilor.

13. Entităţile vor prezenta în notele explicative la situaţiile financiare anuale informaţii aferente creanţelor preluate prin cesionare.

14. A fost introdus în Planul de conturi general contul 809 „Creanţe preluate prin cesionare”.

15. Au fost introduse dispoziţii tranzitorii privind creanţele existente în soldul contului 461 „Debitori diverşi”, reprezentând creanţe preluate prin cesionare şi evidenţiate la valoarea nominală.

16. Prezentul ordin se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2014.

Sursa – DGFP Vrancea


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura