Ministerul Muncii – legislatia nu prevede cumularea stagiului de cotizare cu vârsta de pensionare în vederea deschiderii dreptului la pensie

2
168

Intr-un comunicat de presa, avand data de 31 octombrie 2013 – Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice vien cu o serie de precizari cu privire la faptul ca legislaţia de asigurări sociale şi pensii publice din România nu prevede cumularea stagiului de cotizare cu vârsta de pensionare în vederea deschiderii dreptului la pensie.

Deoarece, în ultima perioadă, au apărut o serie de informaţii referitoare la existenţa unui proiect de act normativ care stabileşte alte condiţii de pensionare decât cele prevăzute de Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, pentru o informare corectă a publicului, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice face următoarele precizări:

MMFPSPV nu are în lucru un proiect de act normativ care să cuprindă reglementări derogatorii de la Legea 263/2010, prin care stagiul de cotizare şi vârsta de pensionare să poată fi cumulate în vederea deschiderii dreptului la pensie. De altfel, legislaţia de asigurări sociale şi pensii care a reglementat sistemul public de pensii din România nu a cuprins niciodată astfel de reglementări.

MMFPSPV menţioneaza că, începând cu data de 1 ianuarie 2011, actul normativ care stabileşte categoriile de pensii acordate de sistemul public de pensii şi condiţiile de vârstă şi stagiu de cotizare necesare pentru accesul la una dintre acestea este Legea – cadru nr. 263/2010, prin apariţia căreia au fost abrogate prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”.

Legea – cadru stipulează, la articolele 52 şi 53, că pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare sau în specialitate, după caz. De asemenea, în Anexa nr. 5 a legii sunt prevăzute vârstele standard de pensionare şi stagiile complete de cotizare, în raport cu data naşterii.

Sursa – mmuncii.ro

Articolul precedentDeclaratii fiscale cu termen limita de depunere 07.11.2013 si 10.11.2013 – info oficial
Articolul următorSalariul minim va crește la 850 de lei, începând cu 1 ianuarie 2014, şi la 900 de lei, începând cu 1 iulie 2014

2 COMENTARII

  1. Bumb Silvia ,pensionara din martie 2008 ,gr.1 de munca 22 de ani +6 ani fara gr ,conform legii trebuia sa primesc 0,50 punct de pensie dar nu am primit decat 0,36 punct de pensie ,nu stiu daca a fost gresala sau vom mai primii diferenta ,suntem mai multi in situatia aceasta .Daca puteti sa-mi dati un raspuns .va multumesc .

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.