AcasăTVA - modificari si noutatiAjustarea bazei de impozitare a TVA în cazul reducerilor de pret -...

Ajustarea bazei de impozitare a TVA în cazul reducerilor de pret – raspuns ANAF (2013)

Intrebare

Ce obligaţii revin unei persoane impozabile înregistrată în scopuri de TVA care acordă, ulterior livrării bunurilor, reduceri de preţ beneficiarilor?

Raspuns

În cazul în care rabaturile, remizele, risturnele şi celelalte reduceri de preţ sunt acordate după livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sau după facturarea acestora chiar dacă livrarea/prestarea nu a fost efectuată, art. 138 lit.c) din Codul fiscal şi pct. 20 alin.(1) şi (2) din norme, prevăd reducerea bazei de impozitare.

În scopul reducerii bazei de impozitare furnizorii/prestatorii îşi ajustează baza impozabilă a TVA prin emiterea de facturi cu valorile înscrise cu semnul minus, atât pentru reducerea de preţ acordată cât şi pentru TVA aferentă, facturi care vor fi transmise şi beneficiarului.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”.

Factura de regularizare urmează regimul facturii iniţiale, şi va fi înregistrată în mod corespunzator în jurnalul de vânzări, şi în Decontul de TVA, în conformitate cu instrucţiunile de completare ale acestui formular în funcţie de perioada fiscală în care intervine exigibilitatea TVA. respectiv în luna calendaristică în care regularizarea a fost comunicată clientului.

Baza legala:

– Legea nr 571 / 2003 articolul articolul 134^2 al. 9, 138 lit. c
– Ordinul ministrului economiei si finantelor nr 1372 / 2008 articolul 1
– Ordinul preşedintelui ANAF nr 1790 / 2012 articolul anexa 2
– Ordinul preşedintelui ANAF nr 76 / 2010 articolul anexa 2

ATENTIE – potrivit ANAF – Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor.


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura