Ajustarea bazei de impozitare a TVA în cazul reducerilor de pret – raspuns ANAF (2013)

0
128

Intrebare

Ce obligaţii revin unei persoane impozabile înregistrată în scopuri de TVA care acordă, ulterior livrării bunurilor, reduceri de preţ beneficiarilor?

Raspuns

În cazul în care rabaturile, remizele, risturnele şi celelalte reduceri de preţ sunt acordate după livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sau după facturarea acestora chiar dacă livrarea/prestarea nu a fost efectuată, art. 138 lit.c) din Codul fiscal şi pct. 20 alin.(1) şi (2) din norme, prevăd reducerea bazei de impozitare.

În scopul reducerii bazei de impozitare furnizorii/prestatorii îşi ajustează baza impozabilă a TVA prin emiterea de facturi cu valorile înscrise cu semnul minus, atât pentru reducerea de preţ acordată cât şi pentru TVA aferentă, facturi care vor fi transmise şi beneficiarului.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”.

Factura de regularizare urmează regimul facturii iniţiale, şi va fi înregistrată în mod corespunzator în jurnalul de vânzări, şi în Decontul de TVA, în conformitate cu instrucţiunile de completare ale acestui formular în funcţie de perioada fiscală în care intervine exigibilitatea TVA. respectiv în luna calendaristică în care regularizarea a fost comunicată clientului.

Baza legala:

– Legea nr 571 / 2003 articolul articolul 134^2 al. 9, 138 lit. c
– Ordinul ministrului economiei si finantelor nr 1372 / 2008 articolul 1
– Ordinul preşedintelui ANAF nr 1790 / 2012 articolul anexa 2
– Ordinul preşedintelui ANAF nr 76 / 2010 articolul anexa 2

ATENTIE – potrivit ANAF – Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor.

Articolul precedentTichetele de masă şi cele de creşă au noi valori nominale indexate – incepand cu 25.10.2013
Articolul următorLargirea bazei de impozitare si un nou mod de calcul pentru accize – intenții noi de la Guvern

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.