AcasăSalarizareContributii sociale datorate pentru diurna acordata (peste limita legala) de o asociatie...

Contributii sociale datorate pentru diurna acordata (peste limita legala) de o asociatie nonprofit (raspuns ANAF)

Va prezentam in cele ce urmeaza o speta publicata la data pe site-ul oficial al ANAF, mai exact raspunsul la intrebarea „Se datoreaza contributii sociale individuale in situatia in care o asociatie nonprofit acorda salariatilor sai diurna peste limita legala?„.

IATA RASPUNSUL OFICIAL:

In conformitate cu prevederile art.55 alin.(2) lit.i) din Codul fiscal, sunt asimilate salariilor si sumele acordate de organizaţii nonprofit şi de alte entităţi neplătitoare de impozit pe profit, peste limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizaţia primită pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, pentru salariaţii din instituţiile publice.

Conform prevederilor art. 296^4, alin. (1) lit. m) din Codul fiscal, baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale individuale obligatorii, în cazul persoanelor care obtin venituri din salarii, o reprezintă câştigul brut realizat din activităţi dependente, în ţară şi în străinătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, care include si indemnizaţiile primite pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, acordate de persoanele juridice fără scop patrimonial şi de alte entităţi neplătitoare de impozit pe profit, inclusiv Banca Naţională a României, peste limita a de 2,5 ori indemnizaţia acordată salariaţilor din instituţiile publice.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”.

De asemenea, conform pct.6 din normele metodologice de aplicare a art. 296^4, alin. (1) lit..m) din Codul fiscal, in cazul depasirii limitei respective, partea care depaseste reprezinta venit asimilat salariilor si se cuprinde in baza de calcul a contributiilor sociale individuale. Prin persoane juridice fara scop patrimonial si entitati neplatitoare de impozit pe profit se intelege: organizatiile nonprofit de orice fel si societatile civile care nu datoreaza impozit pe profit potrivit titlului II din Codul fiscal, precum si cele platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, prevazute la titlul IV^1 din Codul fiscal.

Fata de cele ce preced, pentru indemnizaţiile primite pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, acordate de persoanele juridice fără scop patrimonial şi de alte entităţi neplătitoare de impozit pe profit peste limita a de 2,5 ori indemnizaţia acordată salariaţilor din instituţiile publice se datoreaza contributiile sociale individuale

Baza legala – Legea nr 571 / 2003 articolul 296^4 al.1 lit.m

PS – conform ANAFAcest raspuns nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor.


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura