AcasăTVA - modificari si noutatiCota redusă la TVA de 9% - precizări utile avand in vedere...

Cota redusă la TVA de 9% – precizări utile avand in vedere ultimele aparitii legislative si circulare oficiale

Dupa cum stiti, începând cu 1 septembrie 2013, se aplică cota redusă la TVA de 9%, introdusă prin Ordonanţa Guvernului nr. 16/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal şi reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, pentru toate sortimentele de pâine şi unele sortimente de făină şi grâu.

Iata in continuare principalele reglementări în domeniul aplicării cotei reduse de TVA – dupa ultimele comunicari oficiale (sursa mai jos).

Completarea art. 140 alin. (2) din Codul Fiscal în sensul implementării, începând cu data de 1 septembrie a.c., a cotei reduse de TVA de 9%, s-a făcut pentru livrarea următoarelor bunuri:

1. toate sortimentele de pâine precum şi următoarele specialităţi de panificaţie: cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzeluţe şi împletituri, care se încadrează în grupa produse de brutărie la codul CAEN/CPSA 1071;
2. făină albă de grâu, făină semialbă de grâu, făină neagră de grâu şi făină de secară, care se încadrează la codul CAEN/CPSA 1061;
3. triticum spelta, grâu comun şi meslin, care se încadrează la codul NC 1001 99 00, şi secară care se încadrează la codul NC 1002 90 00, prevăzute în anexa I la Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului privind Nomenclatura tarifară şi statistică şi Tariful vamal comun, astfel cum a fost modificată prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 927/2012 al Comisiei din 9 octombrie 2012.

În aplicarea acestor prevederi a fost emis Ordinul comun al viceprimministrului, ministrului Finanţelor Publice nr. 1436 din 26 august 2013 şi al ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 852 din 26 august 2013 privind aplicarea cotei reduse de TVA de 9% pentru pâine şi specialităţi de panificaţie, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 543 din 28 august a.c.
Prin actul normativ mai sus menţionat au fost explicitate în detaliu noţiunile de pâine şi specialităţi de panificaţie, astfel încât să fie evitată aplicarea neunitară a cotei reduse de TVA de 9%.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”.

Cota redusă de TVA de 9% se aplică pe întreg lanţul de comercializare atât de producători, cât şi de comercianţi, persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal, pentru produsele care se încadrează în categoriile prevăzute la art. 140 alin. (2) lit. g) din Codul Fiscal, astfel cum a fost modificat prin Ordonanţa Guvernului nr. 16/2013.

În ceea ce priveşte triticum spelta, grâul comun şi secara, categorii de cereale pentru a căror livrare în interiorul ţării se aplică cota redusă de TVA de 9%, prevăzută la art. 140 alin. (2) lit. g) pct. 3 din Codul Fiscal, acestea sunt supuse taxării inverse în condiţiile prevăzute la art. 160 alin. (2) lit. c) din Codul Fiscal. Prin urmare, dacă atât furnizorul, cât şi beneficiarul sunt persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România conform art. 153 din Codul Fiscal, se aplică taxarea inversă, respectiv beneficiarul determină taxa aferentă, care se evidenţiază în decontul prevăzut la art. 156^2 din Codul Fiscal, atât ca taxă colectată, cât şi ca taxă deductibilă, prin aplicarea cotei de TVA de 9%.

Nu se aplică taxarea inversă prevăzută la art. 160 alin. (2) lit. c) din Codul Fiscal în situaţia în care beneficiarul nu este o persoană înregistrată în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal, furnizorul (persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA în România conform art. 153 din Codul Fiscal) colectează TVA aplicând cota redusă de TVA de 9% pentru livrările de astfel de produse în interiorul ţării.

În ceea ce priveşte codurile NC utilizate în cadrul art. 160 alin. (2) lit. c) din Codul Fiscal, menţionăm că acestea sunt cele care figurau în nomenclatura combinată stabilită prin Regulamentul (CEE) nr. 2.658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifară şi statistică şi Tariful vamal comun. Ca urmare a modificării nomenclaturii combinate prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 927/2012 al Comisiei din 9 octombrie 2012 trebuie avute în vedere codurile NC astfel cum au fost modificate, corespunzătoare produselor prevăzute la art. 160 alin. (2) lit. c) din Codul Fiscal, astfel:



Pentru informaţii suplimentare poate fi accesat website-ul www.mfinanţe.ro, secţiunea Info TVA/ Informaţii despre regimul TVA/ Circulara MFP nr. 408436/02.09.2013
care poate fii descarcata gratuit de aici.

Sursa (cu multumiri pentru posibilitatea preluarii) – www.finantevalcea.ro


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura