AcasăRaportari contabile semestrialeCe depunem pentru raportarea contabila la 30.06.2013, dar și cum completam documentele...

Ce depunem pentru raportarea contabila la 30.06.2013, dar și cum completam documentele ?

Dupa cum stiti deja, ORDINUL MINISTRULUI FINANTELOR PUBLICE Nr. 1013/18.07.2013text integral – pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2013 a operatorilor economici – in Monitorul Oficial nr. 455 din 24 iulie 2013 , precizeaza si documentele ce trebuie depuse in contul raportarii contabile la 30.06.2013.

Astfel, entităţile obligate de ordinul de mai sus – detalii aici – depun la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice raportări contabile la 30 iunie 2013 care cuprind următoarele formulare:

a) situaţia activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii (cod 10);
b) contul de profit şi pierdere (cod 20);
c) date informative (cod 30).

OPINIE BLOG – SUNTEM DE PARERE CA ALATURI DE FORMULARELE DE MAI SUS TREBUIE DEPUSA SI BALANTA LA 30.06.2013, DAR SI O ADRESA DE INAINTARE (MAI ALES PENTRU CEI CE DEPUN LA GHISEU).

Entităţile completează datele de identificare (denumirea entităţii, adresa, telefonul şi numărul de înmatriculare la registrul comerţului), precum şi datele referitoare la încadrarea corectă în forma de proprietate şi codul unic de înregistrare fără a folosi prescurtări sau iniţiale. În căsuţe se vor trece codurile care delimitează încadrarea entităţilor.

Prevederile referitoare la completarea formei de proprietate vor fi avute în vedere şi de subunităţile deschise în România de societăţi rezidente în state aparţinând Spaţiului Economic European, care vor completa forma de proprietate corespunzătoare societăţilor cărora le aparţin. Entităţile care, potrivit actului constitutiv, reprezintă filiale ale unor societăţi cu capital integral sau majoritar de stat completează la forma de proprietate codul 15, respectiv 29, după caz.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”.

Necompletarea corectă pe prima pagină a formularului „Situaţia activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii” cu datele prevăzute mai suc, conduce la imposibilitatea identificării entităţii şi, în consecinţă, se consideră că raportarea contabilă la 30 iunie 2013 nu a fost depusă, entitatea fiind sancţionată conform prevederilor art. 42 din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Entităţile completează codul privind activitatea, cod format din 4 cifre (clase de activităţi) din Clasificarea activităţilor din economia naţională – CAEN, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 656/1997, cu modificările ulterioare.

Formularul „Situaţia activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii” prezintă, în formă sintetică, elementele de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii, grupate după natură şi lichiditate, respectiv după natură şi exigibilitate.

Formularul „Situaţia activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii” se întocmeşte pe baza balanţei de verificare a conturilor sintetice la data de 30 iunie 2013, puse în acord cu soldurile din balanţa conturilor analitice, încheiată după înregistrarea tuturor documentelor în care au fost consemnate operaţiunile financiar-contabile aferente perioadei de raportare.

Entităţile care au ales un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic completează formularul „Situaţia activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii” cu informaţiile corespunzătoare datelor de la 1 ianuarie 2013 şi 30 iunie 2013.

ALTE ARTICOLE UTILE:

Termen depunere raportare contabila (bilant) la 30.06.2013 – ATENTIE – CLICK AICI
Cine trebuie sa depuna bilantul (raportarea contabila) la 30.06.2013 ? – CLICK AICI
OMFP 1013/2013 – pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2013 a operatorilor economici – CLICK AICI
– Cine nu întocmește și nu depune raportarea contabila (bilanțul) la 30.06.2013 – contribuabili exceptați de la obligația depunerii la termen – CLICK AICI

Formularul „Contul de profit şi pierdere”, respectiv „Situaţia veniturilor şi cheltuielilor”, cuprinde cifra de afaceri netă, veniturile realizate şi cheltuielile efectuate, precum şi rezultatele financiare obţinute (profit sau pierdere), preluate din conturile de venituri şi cheltuieli cuprinse în balanţa de verificare la 30 iunie 2013.

Datele care se raportează în formularul „Contul de profit şi pierdere”, respectiv „Situaţia veniturilor şi cheltuielilor”, sunt cumulate de la începutul anului până la sfârşitul perioadei de raportare.

Rândul 66 „Alte impozite neprezentate la elementele de mai sus (ct. 698)” din cadrul formularului „Contul de profit şi pierdere” se completează numai de către microîntreprinderi, încadrate ca atare potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cu suma reprezentând impozitul pe venitul acestora.

Entităţile care au ales un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic completează formularul „Contul de profit şi pierdere” cu informaţiile corespunzătoare perioadelor 1 ianuarie 2012 – 30 iunie 2012, respectiv 1 ianuarie 2013 – 30 iunie 2013. Prevederile acestui punct se aplică şi la completarea formularului „Situaţia veniturilor şi cheltuielilor”.

Entităţile înscriu la rândul 19 „Salarii şi indemnizaţii” din cadrul formularului „Contul de profit şi pierdere”, respectiv la rândul 24 „Salarii şi indemnizaţii” din cadrul formularului „Situaţia veniturilor şi cheltuielilor”, toate cheltuielile reprezentând drepturi salariale. La acelaşi rând va fi cuprinsă şi contravaloarea tichetelor de masă acordate salariaţilor în baza prevederilor Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, cu modificările şi completările ulterioare. Informaţiile reprezentând contravaloarea tichetelor de masă acordate salariaţilor sunt prezentate, de asemenea, la rândul 56 din formularul „Date informative” (cod 30).

În formularul „Date informative”, la rândurile 01, 02 şi 03 coloana 1, entităţile care au în subordine subunităţi vor înscrie cifra 1, indiferent de numărul acestora. Rândul 03 coloana 1 din formularul „Date informative” se completează numai de entităţile care în perioada curentă de raportare nu au înregistrat nici profit, nici pierdere (rezultat financiar zero).

La rândurile privind plăţile restante din formularul „Date informative” se înscriu sumele de la sfârşitul perioadei de raportare care au depăşit termenele de plată prevăzute în contracte sau acte normative.

11 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!