AcasăMicrointreprinderiModificări aduse impozitului pe venitul microintreprinderilor prin Legea nr. 168/2013 privind aprobarea...

Modificări aduse impozitului pe venitul microintreprinderilor prin Legea nr. 168/2013 privind aprobarea OG nr. 8/2013

Incepand cu data intrării in vigoare a Legii nr. 168/2013, respectiv 01.06.2013 o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

a) realizează venituri , altele decat cele obţinute din activităţi in domeniul bancar, activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital (cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii), precum şi din activităţi în domeniile jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului
b) a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 65.000 euro;
c) capitalul social al acesteia este deținut de persoane, altele decât statul şi autoritățile locale.
d) nu se află în dizolvare cu lichidare, înregistrată în registrul comerțului sau la instanțele judecătoreşti, potrivit legii.

Regula generală prevede ca persoana juridică romană care este nou-infiinţată, este obligată să plătească impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, dacă la data inregistrării la registrul comerţului capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decat statul şi autorităţile locale.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”.

Prin excepţie, incepand cu data intrării in vigoare a Legii nr. 168/2013, persoana juridică romană nou – infiinţată, care :

► începând cu data înregistrării în registrul comerțului, intenționează să desfăşoare activități in domeniul bancar, activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital (cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii), precum şi din activităţi în domeniile jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului, este plătitoare de impozit pe profit
► la data înregistrării în registrul comerțului, are subscris un capital social reprezentând cel puțin echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro poate opta să plătească impozit pe profit.

Opţiunea este definitivă, cu condiţia menţinerii valorii capitalului social de la data inregistrării, pentru intreaga perioadă de existenţă a persoanei juridice. In cazul in care această condiţie nu este respectată, persoana juridică plăteşte impozit pe venitul microintreprinderilor, incepand cu anul fiscal următor celui in care capitalul social este redus sub valoarea reprezentand echivalentul in lei al sumei de 25.0000 euro de la data inregistrării, dacă sunt indeplinite condiţiile de plătitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor.

Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului în lei pentru suma de 25.000 euro este cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României la data înregistrării persoanei juridice.

Baza legala – Legea nr. 168/2013 privind aprobarea O.G. nr. 8/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, publicată in M.O. nr. 310/29.05.2013

Sursa (cu multumiri de la noi pentur posivbilitatea preluarii) – DGFP Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!