AcasăMicrointreprinderiATENTIE - pentru contribuabilii care aplică sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor

ATENTIE – pentru contribuabilii care aplică sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor

Persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit care, la 31 decembrie 2012, îndeplineau următoarele condiţii:

– au realizat venituri, altele decât cele din activităţi în domeniul bancar, în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii, în domeniile jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului;
– au realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei al 65.000 euro;
– capitalul social este deţinut de persoane, altele decât statul şi autorităţile locale

trebuie sa stie ca – sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor începând cu 1 februarie 2013.

Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel de la închiderea exerciţiului financiar precedent.

De reţinut! O persoană juridică română care s-a înfiinţat începând cu 1 februarie 2013 este obligată să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă condiţia privind deţinerea capitalului social de către persoane, altele decât statul şi autorităţile locale este îndeplinită la data înregistrării la registrul comerţului.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”.

Obligaţii declarative şi de plată pentru microîntreprinderi

Microîntreprinderile au obligaţia de a depune trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se calculează impozitul, formularul 100 „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”, selectând creanţa cu nr. 6 „Impozit pe veniturile microîntreprinderilor” din Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat.

Calculul şi plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor se efectuează trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se calculează impozitul prin aplicarea cotei de 3% la veniturile realizate prevăzute la art. 112^7 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Alte precizări

Persoanele juridice române pentru care perioada de inactivitate temporară/nedesfăşurare a activităţii încetează în cursul anului aplică sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, pentru anul respectiv, începând cu trimestrul în care încetează perioada de inactivitate temporară/nedesfăşurare a activităţii.

Atenţie! Trimestrul I va cuprinde veniturile realizate în lunile februarie şi martie deoarece pentru luna ianuarie, contribuabilii au datorat impozit pe profit care trebuia declarat în formularul 101„Declaraţia privind impozitul pe profit” şi achitat până la 25.03.2013.

Baza legală:

Ordonanţa Guvernului nr. 8/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 54/2013;
Hotărârea Guvernului nr. 84/2013 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 136/2013.

Sursa info – www.finantevalcea.ro


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura