AcasăDeclaratii fiscaleTrecem (sau nu) in Declaratia 394 bonurile de combustibil (benzina, motorina, GPL)...

Trecem (sau nu) in Declaratia 394 bonurile de combustibil (benzina, motorina, GPL) eliberate cu CUI-ul beneficiarului pe ele (ce indeplinesc conditiile unei facturi simplificate) ?

Pornind de la o intrebare pusa de o colega pe pagina oficiala de Facebook, am lansat pe aceeasi pagina – DETALII AICI – o dezbatere pe tema introducerii sau neintroducerii in Declaratia 394 a bonurilor de combustibil (benzina, motorina, GPL, etc.) eliberate de catre statiile furnzorilor de combustibili cu CUI-ul beneficiarului si numarul de masina pe ele, bonuri fiscale ce indeplinesc conditiile unei facturi simplificate.

Dupa cum stiti, incepand cu 14 martie 2013, urmare a Hotărârii Guvernului nr. 84/2013text integral – pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, una dintre prevederile transpuse în legislaţia naţională se referă la posibilitatea de a permite operatorilor economici să emită facturi simplificate dacă valoarea acestora este de cel mult 100 euro, inclusiv TVA, la cursul din data exigibilităţii TVA .

UPDATE – SEPTEMBRIE 2013 – Bonurile fiscale (combustibili, etc.) nu se mai declară în Declaraţia 394 – incepând cu luna august (comunicat oficial) – CLICK AICI

UPDATE 27.05.2013 – ATENTIE – bonurile fiscale cu valoare sub 100 de euro, care îndeplinesc condiţiile unei facturi simplificate – se trec in Declaratia 394 – COMUNICAT OFICIAL ANAF – CLICK AICI

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”.

O colega de pa pagina de FB ne-a informat ca a sunat la asistenta contribuabili (central – 031.403.91.60), unde i s-a comunicat ca in D 394 se trec doar facturile fiscale NU si cele simplificate, cum sunt bonurile de benzina si altele de acest gen.

Tot de la asistenta contribuabili i s-a precizat – pana in prezent nu exista reglementari in acest sens.

IN CONCLUZIE – pana la noi modificari in acest sens, facturile simplificate nu le vom lua in considerare (introducere) la D 394.

UPDATE – NOI NE-AM GANDIT LA FAPTUL CA DACA TREBUIAU INTRODUSE SI BONURILE DE COMBUSTIBIL (CELE CE INDEPLINESC COND. DE FACT. SIMPLIF.), ATUNCI AR FII TREBUIT SA SE ACTUALIZEZE SI PDF-UL INTELIGENT PENTRU GENERAREA D 394, IN TIMP CE IN ACEST MOMENT ESTE VALABIL TOT CEL DIN NOIEMBRIE 2012.

Bonuri fiscale dupa 14.03.2013 – comunicat oficial MFP (legat de deducerea TVA si accent pe cele pentru livrare de carburanti) – click aici

2 COMENTARII

  1. eu zic ca nu aveti dreptate si o sa argumentez in cele ce urmeaza :

    Aveti mai jos exact textul din ordinul ANAF care reglementeaza modul de completare a D394 :

    ORDIN Nr. 1992 din 27 decembrie 2012

    “1. Declaraţia se completează şi se depune de către:
    a) persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România conform art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul fiscal, şi care sunt obligate la plata taxei conform art. 150 alin. (1) şi (7) din Codul fiscal pentru operaţiuni impozabile în România conform art. 126 alin. (1) şi taxabile cu cota prevăzută de lege. Declaraţia se depune pentru orice operaţiune taxabilă pentru care, conform titlului VI din Codul fiscal, este emisă o factură, inclusiv pentru avansuri, precum şi pentru operaţiunile la care se aplică sistemul TVA la încasare.
    Declaraţia trebuie să conţină toate facturile care au fost emise în perioada de raportare, inclusiv cele care au înscrisă menţiunea <> sau <>.
    Declaraţia nu se depune pentru facturile emise prin autofacturare;

    Concluzia : in D394 trebuie inscrie toate FACTURILE.
    Ce inseamna Factura ?

    Avem raspunsul la art 155 Cod Fiscal :
    ART. 155 Facturarea
    (1) În înţelesul prezentului titlu sunt considerate facturi documentele sau mesajele pe suport hârtie ori în format electronic, dacă acestea îndeplinesc condițiile stabilite în prezentul articol.

    Iar tot in acest articol, la alineatul 11 :

    (11) Persoana impozabilă care are obligaţia de a emite facturi conform prezentului articol, precum şi persoana impozabilă care optează pentru emiterea facturii potrivit alin. (10) pot emite facturi simplificate în oricare dintre următoarele situații:
    a) atunci când valoarea facturilor, inclusiv TVA, nu este mai mare de 100 euro. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea în euro a valorii facturii este cursul prevăzut la art. 139^1;
    b) în cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factură conform alin. (2).

    In concluzie :
    1. FACTURILE SIMPLIFICATE sunt considerate FACTURI in sensul tva (art 155) , sunt un caz particular al facturii in mod general.
    2. In 394 se inscriu toate facturile, inclusiv cele denumite “simplificate” .

  2. am primit de la finate scrisoare , de ce ma introdus bonurile de mtorina? pt ca petromul , mol sau alte statii de motorina nu le introduc in d394, asadar a trebuit sa refac 394 fara bonuri de motorina, asta inainte sa apara facturi simplficate, adica statia de motorina sa scriie ei cui-ul firmei, .. nu stiu daca acuma il scriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!