AcasăMicrointreprinderiMicroîntreprinderi - incepand cu 01 februarie 2013 - noul regim fiscal al...

Microîntreprinderi – incepand cu 01 februarie 2013 – noul regim fiscal al acestora, adus de OG 8/2013

Dupa cum stiti din articolul de ieri, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 54/23.01.2013, a fost publicată Ordonanţa Guvernului nr. 8/2013text integral – pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, OG ce a adus noi reguli in privinta microintreprinderilor.

Iata un continuare, in sinteza oficiala, noul regim privind impozitarea microîntreprinderilor.

UPDATE – ATENTIE – Declaratia 010 si Declaratia 101 se depun pana la 25.03.2013 – de catre cei care trec de la profit la micro (TERMEN IMPORTANT) – CLICK AICI

Definiţia microîntreprinderii

O microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

– realizează venituri, altele decât cele din activităţi în domeniul bancar, în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii, în domeniile jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului;
– a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei al 65.000 euro;
– capitalul social este deţinut de persoane, altele decât statul şi autorităţile locale.

Atenţie! S-a abrogat condiţia referitoare la numărul de salariaţi.

Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor

Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor este obligatoriu pentru entităţile care îndeplinesc condiţiile menţionate mai sus.

Microîntreprinderile plătitoare de impozit pe profit sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor începând cu anul fiscal următor, dacă îndeplinesc condiţiile menţionate mai sus.

Nu sunt obligate să aplice acest sistem de impunere persoanele juridice române care:

– desfăşoară activităţi în domeniul bancar;
– desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii;
– desfăşoară activităţi în domeniile jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”.

O persoană juridică română care este nou-înfiinţată este obligată să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă condiţia privind capitalul social este îndeplinită la data înregistrării la registrul comerţului.

Microîntreprinderile nu mai aplică acest sistem de impunere începând cu anul fiscal următor anului în care nu mai îndeplinesc una dintre condiţiile menţionate mai sus.

Reguli tranzitorii

Pentru anul 2013, persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2012 îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 112 indice 1 din Codul Fiscal modificat (menţionate mai sus) sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor începând cu 1 februarie 2013, urmând a comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere, potrivit prevederilor Codului de Procedură Fiscală, până la data de 25 martie 2013 inclusiv. Până la acest termen se va depune şi declaraţia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obţinut în perioada 1 ianuarie 2013-31 ianuarie 2013.

Persoanele juridice române care au optat pentru acest sistem de impunere potrivit reglementărilor legale în vigoare până la data de 1 februarie 2013 păstrează acest regim de impozitare pentru anul 2013.

Baza de impozitare

Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, se aplică asupra bazei de impozitare constituită din veniturile din orice sursă, din care se scad:

– veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
– veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie;
– veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;
– veniturile din subvenţii de exploatare;
– veniturile din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare;
– veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
– veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.

În cazul în care o microîntreprindere achiziţionează case de marcat, valoarea de achiziţie a acestora se deduce din baza impozabilă, în conformitate cu documentul justificativ, în trimestrul în care au fost puse în funcţiune.

Anul fiscal

Anul fiscal al unei microîntreprinderi este anul calendaristic. În cazul unei microîntreprinderi care se înfiinţează sau îşi încetează existenţa, anul fiscal este perioada din anul calendaristic în care persoana juridică a existat.

Cota de impozitare

Cota de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor este 3% care se aplică asupra bazei de impozitare.

Impunerea microîntreprinderilor care realizează venituri mai mari de 65.000 euro

Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 65.000 euro, aceasta va plăti impozit pe profit luând în calcul veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal.

Calculul şi plata impozitului pe profit se efectuează începând cu trimestrul în care s-a depăşit limita de 65.000 euro. Impozitul pe profit datorat reprezintă diferenţa dintre impozitul pe profit calculat de la începutul anului fiscal până la sfârşitul perioadei de raportare şi impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat în cursul anului respectiv. În cazul contribuabililor care aplică prevederile speciale pentru anul 2013, limita de 65.000 euro şi impozitul pe profit datorat se calculează în mod corespunzător de la 1 februarie 2013.

Termenele de declarare a menţiunilor

Persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit comunică organelor fiscale teritoriale aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, potrivit prevederilor Codului de Procedură Fiscală, până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se plăteşte impozitul pe veniturile microîntreprinderilor. Persoanele juridice care se înfiinţează în cursul unui an fiscal înscriu menţiunea în cererea de înregistrare la registrul comerţului.

În cazul în care, în cursul anului fiscal, una dintre condiţiile impuse nu mai este îndeplinită, microîntreprinderea comunică organelor fiscale teritoriale ieşirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, potrivit prevederilor Codului de Procedură Fiscală, până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal respectiv.

Microîntreprinderile care au realizat venituri mai mari de 65.000 euro vor comunica organelor fiscale teritoriale ieşirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, în cursul anului respectiv, potrivit prevederilor Codului de Procedură Fiscală.

Plata impozitului şi depunerea declaraţiilor fiscale

Calculul şi plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor se efectuează trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se calculează impozitul.

Microîntreprinderile au obligaţia de a depune, până la termenul de plată a impozitului „Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”, selectând rândul “impozit pe veniturile microîntreprinderilor”, formular 100.

Impozitarea persoanelor fizice asociate cu o microîntreprindere

În cazul unei asocieri fără personalitate juridică între o microîntreprindere şi o persoană fizică, rezidentă sau nerezidentă, microîntreprinderea are obligaţia de a calcula, reţine, declara şi plăti la bugetul de stat impozitul stabilit prin aplicarea cotei de 3% la veniturile ce revin acesteia din asociere, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se calculează impozitul.

Sursa (cu multumiri pentru posibilitatea preluarii)www.finantevalcea.ro

16 COMENTARII

  1. Buna ziua,
    Am si eu o nedumerire. Daca de ex. in cursul lunii februarie 2013 depasesc cifra de afaceri de 65.000 EUR pentru trim.I 2013 pot opta sa revin la platitor de impozit pe profit sau trebuie sa astept 25 ian.2014 pentru a opta pentru iesirea din sistem?

  2. Parcurgand modificarile aduse, este ceva ce nu inteleg:

    – la art. 112^2 alin (3), se precizeaza ca modificarea sistemului de impunere se va comunica organelor fiscale teritoriale pana la 25.03.2013 inclusiv.

    Insa la art. 112^8, este precizat astfel:

    -p.j. romane platitoare de imp /Pr comunica organelor fiscale teritoriale aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la 31.01 inclusiv a anului pentru care se plateste impozit pe venit micro.

    Intrebare: Pana cand trebuie comunicata modificarea? Voi ce intelegeti?

  3. […] Atenţie! Condiţia de a „nu mai fi fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor” se referă la statutul reglementat de Titlul IV indice 1 din Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, aplicabil începând cu 1 ianuarie 2011, fără a lua în considerare statutul de microîntreprindere deţinut potrivit legislaţiei în vigoare până la 31 decembrie 2009. UPDATE – ATENTIE – CONDITII MODIFICATE PENTRU MICROINTREPRINDERI – incepand cu 01 februarie 2013 – noul regim fiscal al acestora, adus de OG 8/2013 – CLICK AICI […]

  4. Depunem 010 pana pe 25.03.2013, urmare modificarii privind obligatia de a deveni microintreprindere, in cazul in care in acest moment suntem platitori de impozit pe profit?

    Si ce completam la data scoatere din evidenta impozit pe profit, respectiv data luare in evidenta impozit pe venit micro?

    Lamuriti-ma si pe mine, va rog!!!

  5. si acum, eu in ce postura sunt in luna Ianuarie, daca am fost micro in 2012 si am depus in 15.01.2013 declaratia 010 sa devin platitor de impozit/profit, deoarece nu mai indeplineam conditiile cu angajatii?
    sunt micro in Ianuarie sau Impozit/profit?

  6. SRL 1 angajat CAEN 4789

    TOTAL VINZARI 12000(lunar) -costul marfii 10000
    conform Ord.8 3% 360
    in vechea varianta impozit 16% 320 (oricum aici se deduceau si cheltuielile aferente desfacerii+valoarea marfii la pret de achizitie)
    deci cota de impozit este 18%
    Unde ajungem inchidem SRL-urile mai ceva ca pe vremea forfetarului.
    Plus aspectul de discriminare in raport cu Intreprinderea individula impozitata in sistem real.
    Pana unde mergem fara nici o analiza a efectelor ?

  7. @adela – nu stiu ce sa zic, poate mai apar clarificari
    @georgiana – incepand cu 01.02.2013
    @isa – daca ai CA<65000 euro - ramai la micro. probabil o sa fii profit pe ian. 2013 si apoi iar micro (in vector)
    @cora - pai ce sa zic! guvernantii face ce vor daca noi nu protestam.

  8. […] Atenţie! Condiţia de a „nu mai fi fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor” se referă la statutul reglementat de Titlul IV indice 1 din Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, aplicabil începând cu 1 ianuarie 2011, fără a lua în considerare statutul de microîntreprindere deţinut potrivit legislaţiei în vigoare până la 31 decembrie 2009. UPDATE 2013 – Microîntreprinderi – incepand cu 01 februarie 2013 – noul regim fiscal al acestora, adus de OG 8/2013 – CLICK AICI […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!