Notificarea/Formularul 012 – privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare şi plată a impozitului pe profit

0
150

Pe site-ul oficial al ANAF a fost publicat (şi poate fi consultat) Proiectul de ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului 012 „Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare şi plată a impozitului pe profit”.

Pentru anul fiscal 2012, majoritatea contribuabililor au obligaţia declarării şi plăţii impozitului pe profit trimestrial, şi a definitivării acestuia până la 25 martie 2013.

Notificare 012 (model oficial) – de depus pana la 25.01.2013 – pentru cei care opteaza pentru declarare si plata anuala la impozit profit – CLICK AICI

Fac excepţie de la această regulă:

a) contribuabilii societăţi comerciale bancare – persoane juridice române şi sucursalele din România ale băncilor – persoane juridice străine au obligaţia de a declara şi plăti impozit pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial.
b) contribuabilii care au obligaţia declarării şi plăţii impozitului pe profit anual, până la 25 februarie a anului următor şi anume:
– organizaţiile nonprofit,
– contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice şi a cartofului, pomicultură şi viticultură.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”.

Începând cu 1 ianuarie 2013, contribuabilii, care aplicau regula generală de declarare şi plată a impozitului pe profit au posibilitatea să opteze între două sisteme :

a) sistemul de declarare şi plată trimestrială a impozitului pe profit şi
b) sistemul de declarare şi plată anuală a impozitului pe profit, cu plăţi anticipate trimestriale.

Contribuabilii care optează pentru aplicarea sistemului de declarare şi plată anuală a impozitului pe profit, au obligaţia de a comunica organului fiscal competent această opţiune, până la data de 31 ianuarie a anului pentru care se solicită aplicarea sistemului. Opţiunea efectuată este obligatorie pentru cel puţin 2 ani fiscali consecutivi.

De asemenea, renunţarea la opţiune şi trecerea la aplicarea sistemului de declarare şi plată trimestrială a impozitului pe profit, trebuie comunicată organului fiscal competent până la data de 31 ianuarie a anului pentru care se solicită aplicarea sistemului.

Având în vedere aceste prevederi legale, ANAF considera ca este necesară aprobarea modelului şi conţinutului unui formular, care să fie utilizat de contribuabili pentru îndeplinirea acestor obligaţii de comunicare prevăzute de lege. De asemenea, au fost publicate şi pot fi consultate anexele şi Referatul de aprobare a proiectului de act normativ.

Eventualele sugestii, propuneri sau opinii referitoare la proiectul de act normativ mai sus menţionat pot fi transmise la Direcţia de comunicare, relaţii publice şi mass-media, cu menţiunea „Conf. Legii nr. 52/2003”:

– prin scrisori, la adresa: ANAF – Direcţia de comunicare, relaţii publice şi mass-media, str. Apolodor, nr. 17, sector 5, Bucureşti, cod poştal 050741;
– electronic, la adresa de e-mail [email protected];
– prin fax, la numărul: 0213.199.857.

Sursa – www.finantevalcea.ro

Articolul precedentOPANAF 1950/2012 – model si continut nou pentru D 100, D 101, D 104, D 120, D 130
Articolul următorSinteza saptamanii 17.12.2012 – 21.12.2012 – noutati fiscale utile, propuneri noi de la ANAF (formulare si reglementari), etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.