AcasăIntreprinderi IndividualeFormularul 601 - cererea de încetare a obligaţiei de plată a contribuţiei...

Formularul 601 – cererea de încetare a obligaţiei de plată a contribuţiei de asigurări sociale

Dupa cum stiti deja de aici – LINK – în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 798/28.11.2012, a fost publicat Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.714/2012 pentru aprobarea procedurii de încetare a obligaţiei de plată a contribuţiei de asigurări sociale, precum şi a unor formulare.

Prin ordinul menţionat mai sus, s-au aprobat:

– Anexa 1a) 601 – Cerere de încetare a obligaţiei de plată a contribuţiei de asigurări sociale, cod 14.13.04.03;
– Anexa 1b) – Notificare, cod 14.13.07.04 ;
– Anexa 2 – Procedură de încetare a obligaţiei de plată a contribuţiei de asigurări sociale.

Iata in continuare, multumita DGFP Valcea, principalele aspecte procedurale privind încetarea obligaţiei de plată a contribuţiei de asigurări sociale.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”.

Obligaţie

Următoarele persoane au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, după caz, respectiv:


– întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale;
– membrii întreprinderii familiale;
– persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice;
– persoanele care realizează venituri din profesii libere;
– persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă.

Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) – c), pct. II, III şi V din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale neintegrate în sistemul public de pensii, precum şi cele care au calitatea de pensionari nu datorează contribuţia de asigurări sociale pentru veniturile obţinute ca urmare a încadrării în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute mai sus.

Alte precizări

Pentru modificarea venitului asigurat în anul 2012, contribuabilii preluaţi de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală de la Casa Naţională de Pensii Publice depun formularul 600 „Declaraţie privind venitul asigurat la sistemul public de pensii”, aprobat prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 874/2012, având bifată căsuţa „Declaraţie rectificativă”. În acest caz, organul fiscal va emite o nouă decizie de impunere, formular 610, având completată coloana referitoare la decizia curentă cu venitul bază de calcul, respectiv contribuţia de asigurări sociale aferentă, precum şi coloana referitoare la decizia anterioară cu informaţiile existente în evidenţa fiscală, astfel cum au fost preluate de la Casa Naţională de Pensii Publice.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!