Operaţiuni pentru care nu se aplică noul sistem de TVA (sistemul TVA la încasare)

6
194

Dupa cum stiti deja, prin Ordonanţa Guvernului nr. 15/2012text integral – pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, s-a introdus sistemul taxei pe valoarea adăugată (TVA) la încasare, respectiv exigibilitatea taxei la data încasării contravalorii integrale sau parţiale a livrării de bunuri ori a prestării de servicii, începând cu 1 ianuarie 2013.

Persoanele impozabile care au obligaţia aplicării sistemului TVA la încasare nu aplică sistemul pentru următoarele operaţiuni care intră sub incidenţa regulilor generale privind exigibilitatea TVA în cazul:

– livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii pentru care beneficiarul este persoana obligată la plata taxei conform art. 150 alin. (2) – (6), art. 152 indice 3 alin. (10) sau art. 160;

– livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii care sunt scutite de TVA;

– operaţiunilor supuse regimurilor speciale prevăzute la art. 152 indice 1 – 152 indice 3;

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”.

– livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii a căror contravaloare este încasată, parţial sau total, cu numerar de către persoana impozabilă eligibilă pentru aplicarea sistemului TVA la încasare de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice înregistrate în scopuri de TVA, persoane fizice autorizate, liber profesionişti şi asocieri fără personalitate juridică;

– livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii pentru care beneficiarul este o persoană afiliată furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 alin. (1) pct. 21.

ALTE ARTICOLE PE SUBIECT:

Notificarea din care să rezulte CA din anul calendaristic precedent – cine trebuie sa o depuna? – CLICK AICI
Monografie contabila aplicabila noului sistem de TVA la incasare (propunere) – CLICK AICI
Notificare cu privire la cifra de afaceri realizată în perioada 01 octombrie 2011 – 30 septembrie 2012 inclusiv – model – CLICK AICI
Sistemul TVA la încasare – generalitati conform Ordonanţei Guvernului nr. 15/2012 – click aici

Sursa – DGFP Valcea

Articolul precedentZiua Contabilului Roman – maine 21.09.2012 – La Multi Ani!
Articolul următorCe modificari au fost aduse Codului de Procedura Fiscala de OG 16/2012 – tabel comparativ

6 COMENTARII

  1. „livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii a căror contravaloare este încasată, parţial sau total, cu numerar” – de unde stiu in momentul livrarii cum se va incasa factura: cu numerar sau prin banca?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.