AcasăIntreprinderi IndividualeAspecte privind plata contribuţiilor sociale datorate de persoanele fizice

Aspecte privind plata contribuţiilor sociale datorate de persoanele fizice

În contextul prevederilor capitolului II si capitolului III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, DGFP Arges face cunoscute urmatoarele aspecte:

I. Au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, activitati agricole si asocieri fara personalitate juridica, cu exceptiile prevazute de lege.

PLATA CONTRIBUTIILOR SOCIALE SE EFECTUEAZA astfel:

1. TRIMESTRIAL, sub form_ de plati anticipate, în 4 rate egale, pâna la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, pentru urmatoarele categorii de contribuabili:

– întreprinzatorii titulari ai unei întreprinderi individuale;
– membrii întreprinderii familiale;
– persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
– persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
– persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila în partida simpla.

În cazul contributiei de asigurari sociale de sanatate, platile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent, prin decizie de impunere, pe baza declaratiei de venit estimat/declaratiei privind venitul realizat sau pe baza normelor de venit.

În cazul contributiei de asigurari sociale, platile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent, prin decizie de impunere, pe baza venitului declarat din declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii.

2. SEMESTRIAL, sub forma de plati anticipate, în doua rate egale, pâna la data de 25 septembrie inclusiv si 25 noiembrie inclusiv, pentru persoanele care realizeaza venituri din activitati agricole, respectiv:
– cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, în sere si solarii special
destinate acestor scopuri si/sau în sistem irigat;
– cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor;
– exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea.

În cazul contributiei de asigurari sociale de sanatate, platile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent, prin decizie de impunere, pe baza declaratiei de venit estimat/declaratiei privind venitul realizat sau pe baza normelor de venit.

ATENTIE! – Aceste persoane nu datoreaza contributie de asigurari sociale.

3. ANUAL – în cazul contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilirea obligatiilor anuale de plata se realizeaza prin decizia de impunere anuala, pe baza careia se regularizeaza sumele datorate cu titlu de plati anticipate. Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei.

În cazul contributiei de asigurari sociale sumele datorate cu titlul de plati anticipate nu se regularizeaza.

4. RETINERE LA SURSA a contributiilor sub forma platilor anticipate, în cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri, în regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din:

– drepturi de proprietate intelectuala;
– activitati desfasurate în baza contractelor/conventiilor civile încheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent;
– activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
– venitul obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica plstitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderii, care nu genereaza o persoana juridica;
– asocierile fara personalitate juridica dintre persoanele fizice rezidente si persoane juridice române;
– valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, în stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate în arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”.

Platitorii de venituri au obligatia calcularii, retinerii si virarii contributiilor sociale.

Contributiile se vireaza pâna la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei în care a fost platit venitul, respectiv a lunii urmatoare trimestrului în care s-a platit venitul, în functie de perioada fiscala aleasa de platitorul de venit.

Pentru toti contribuabilii care obtin venituri din cele 6 categorii de venituri nominalizate mai sus, obligatiile reprezentând contributia de asigurari sociale de sanatate calculate, retinute si virate în cursul anului fiscal de catre platitorii de venit sunt obligatii finale.

Pentru contribuabilii care realizeaza venituri din:
– drepturi de proprietate intelectuala;
– activitati desfasurate în baza contractelor/conventiilor civile încheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent;
– activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
obligatiile reprezentând contributia individuala de asigurari sociale calculate, retinute si virate în cursul anului fiscal de catre platitorii de venit sunt obligatii finale.

Contributii PFA, IF sau II dupa 01 iulie 2012 – recapitulare resurse in acest sens – CLICK AICI

ATENTIE! – Nu datoreaza contributie de asigurari sociale persoanele fizice care obtin venituri:

– dintr-o asociere cu o persoana juridica platitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderii
– din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, în stare naturala
– din asocierile fara personalitate juridica dintre persoanele fizice rezidente si persoane juridice române.

II. Au calitatea de contribuabili la sistemul de asigurari sociale de sanatate persoanele fizice care realizeaza alte venituri (cedarea folosintei bunurilor, investitii, premii si jocuri de noroc, fiducie, alte surse), cu exceptiile prevazute de lege.

PLATA CONTRIBUTIEI DE ASIGURARI SOCIALE DE SANATATE SE EFECTUEAZA anual, în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei.

Contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuala pe baza declaratiilor de venit depuse de contribuabil sau a declaratiilor informative depuse de platitorul de venit sau pe baza datelor din evidenta fiscal.

III. Au calitatea de contribuabili la sistemul de asigurari sociale de sanatate persoanele fizice care nu realizeaza venituri, cu exceptiile prevazute de lege.

PLATA CONTRIBUTIEI DE ASIGURARI SOCIALE DE SANATATE SE EFECTUEAZA lunar, pâna la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza contributia.

IMPORTANT! – Începând cu data de 1 iulie 2012, contribu_iile sociale datorate de persoanele fizice se achita la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale în raza carora sunt luati în administrare contribuabilii (organul fiscal în a carui raza teritoriala se afla adresa unde îsi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care aceasta este diferita de domiciliu), în conturi de venituri bugetare distincte, codificate cu codul de identificare fiscala al contribuabililor.

3 COMENTARII

  1. toate bune si frumoase…
    pana la punerea in aplicare a masurii. vorbesc din propria experienta…
    procedura de predare primire a dosarelor dureaza pana in septembrie. intre timp fiscul incaseaza sume, urmareste si executa silit sume datorate. ce frumos!
    o mica precizare as vrea sa fac: este o mare, o imens de mare diferenta intre codul de identificare fiscala si codul numeric personal. poate putini stiu ca evidenta fiscala a persoanelor fizice este organizata in structurile ANAF pe ambele coduri. ori, plata contributiilor respective nu se va declara si plati niciodata pe C.U.I. ci pe CNP, exact asa cum se face si impunerea. in definitiv, aceste categorii de contribuabili, nu sunt nici cai, nici magari. invalmaseala provenita din faptul ca sunt „asimilati persoanelor juridice” din punct de vedere fiscal a generat destule confuzii si va genera si de-aici incolo, mai ales ca, avem de dus un mic razboi cu noile reglementari.
    pe final o intrebare: cum vor declara sumele datorate, amaratii de pe strada care isi platesc asigurarea de sanatate pe ultimele 6 luni, pentru a li se elibera adeverintele respective de catre Casele de Sanatate? poate ar fi momentul sa gasim noi evazionisti, pentru ca evident, nu poti face nicicum dovada obtinerii vreunui venit, in schimb, vrei sa beneficiezi de o gratuitate pentru care, salariatii si cei care isi desfasoara activitatile legal, platesc sume exorbitante.
    multumesc. traim intr-o tara unde totul este acoperit inutil de hartii, iar impunerea fiscala este mai complicata decat o interventie pe cord.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!