Termenul de depunere al Declaratiei 600 si contribuabilii obligati la depunerea ei

17
370

Dupa cum stiti deja, Ordinul comun al Preşedintelui ANAF şi al Preşedintelui CNPP nr. 874/221/I.C./2012 (publicat în MO 421/2012) – text integral – a adus in „peisajul” fiscal de la noi „Declaraţia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii„, sau mai exact D 600. Desi in instructiunile acesteia nu se prevede clar si termenul de depunere, dintr-un material publicat ep site-ul DGFP Valcea am reusit sa aflam si termenul de depunere.

Astfel, termenul de depunere este:

– 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale, pentru contribuabilii care sunt deja înfiinţaţi;
– în 15 zile de la data producerii evenimentului, pentru cei care se înfiinţează după 1 iulie 2012.

UPDATE IANUARIE 2013 – Declaratia/Formularul 600 – termen de depunere 31.01.2013 – atentie pentru cei care realizeaza venituri din activitati independente – CLICK AICI

Pentru anul 2012, declaraţia se depune de către persoanele care se încadrează în una dintre urmatoarele categorii, începând cu 1 iulie 2012:

a) întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale;
b) membrii întreprinderii familiale;
c) persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activități economice;
d) persoanele care realizează venituri din profesii libere;
e) persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidența contabilă în partidă simplă.

ATENTIE – INTR-O SINTEZA PREZENTA PE SITE-UL OFICIAL AL DGFP ARGES SE PRECIZEAZA CA – Persoanele nominalizate la categoriile de mai sus se prezinta la organul fiscal în vederea declararii veniturilor numai în situatia în care se încadreaza în una dintre aceste categorii, începând cu data de 1 iulie 2012.DECI, CEI DEJA INFIINTATI, DACA INCASATI DUPA 01.07.2012 VENITURI INCADRATE LA LITERELE a)-c) ATUNCI DEPUNETI D 600 DUPA 01 IULIE 2012.

GHIDUL ANAF – privind declararea şi plata contribuţiilor sociale de către persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi alte venituri – click aici

ATENTIE – NU TREBUIE SA DEPUNA D 600:

– Contribuabilii al caror venit net anual, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din câstigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ( 35% x 2117 = 741 lei)
– Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obtinerii de venituri salariale sau indemnizatii somaj
– Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”.

Articolul precedentOPANAF 891/2012 – aprobare Formulare 610 si 620
Articolul următorCine poate sa semneze raportarile contabile la 30 iunie 2012 ?

17 COMENTARII

 1. Avocatii care au propria casa de asigurare sunt obligati sa se asigure si la sistempul public de pensii, implicit sa depune declaratia 600?

 2. a mai fost nebunia asta cu OG-ul lui Boc nr. 58/2010. Atunci, la adresa UNBR ministrul muncii a zis ca sunt exceptati de la depunerea..

 3. Pana cand se depune?? Nu am inteles care este termenul?? Dupa 1 iulie dar….pana cand? Ma refer la pfa-urile infiintate in ani trecuti.

 4. Dar administratorul unic al unui S.A. care este asigurat prin declarație individuală de asigurare cu Casa si plătește integral cota de 31.3%? cum depunde D600 ca nu se refacerea nicăieri între categoriile din declarație? Iarasi au dat un OG ca sa mai starneasca valuri..parca vad ca normele o sa zapaceasca si mai tare, in loc sa clarifice.

 5. Din nota 1 la ghidul ANAF rezulta ca au obligatia depunerii decl. 600 numai cei care se autorizeaza (infiinteaza) dupa 01.07.2012. Gresesc ?

 6. Intrebare cheie – daca am platit la inceputul anului cf declaratiei depuse la Casa de Pensii pentru TOT ANUL, ar mai tb sa fac ceva acum? Nu am gasit nimic care sa fie foarte clar..Multam fain

 7. @nik – ANAF o sa preia informatiile de la CAS si presupun ca nu va mai trebui sa platesti nimic. insa cel ami bine este sa te documentezi tu la ANAF la comp. de pers. fizice.

 8. Am fost inregistrat cu contract individual de munca in 17 iulie 2012 ca administrator al unei intreprinderi individuale care desfasoara transport international de marfuri, avand si functia de sofer. In august 2012, am depus declaratia 600 la finante si acum sunt intr-o mare dilema: trebuia sa anunt ITM-ul sau ce se intampla acum cu contractul meu de munca, a fost automat desfiintat prin inregistrarea declaratiei 600? Din august platesc contributiile aferente declaratiei 600.
  Dar functia de sofer pe care o detin in cadrul firmei, mai este valida, mai figurez angajat ca si sofer in cadrul intreprinderii al carei titular sunt? Mentionez ca lucrez in continuare ca si sofer si vreau sa lucrez legal, sa nu apara probleme. Am mai solicitat lamuriri dar raspunsuri pertinente nu am prea primit si vreau certitudini, sa fiu sigur ca lucrez legal.
  Astept raspuns.
  Multumesc frumos!

 9. Am fost la finante sa le spun ca doresc sa NU cotizez la pensii, insa doamna de acolo mi-a spus ca trebuia sa ma duc cu declaratia 600 in urma cu macar 3 luni si ca acum nu mai am ce face, sunt obligat sa platesc. Asa este? Chiar nu mai este nici o solutie sa scap de achitarea acelei sume?

 10. Buna ziua,
  Din articolul dvs, reiese ca persoanele care realizeaza venituri mai mici de 741 lei/luna, nu sunt obligate sa depuna declaratia 600. Anul trecut am depus aceasta declaratie, la insistentele celor de la ANAF, pentru suma minima de 741 de lei/luna. Insa pentru anul 2012 nu am realizat venituri mai mari de 8.000 de lei si, din cate inteleg, nu ar tb sa fiu obligata sa platesc aceasta contributie.
  Va pun aceasta intrebare pentru ca in 3 zile ar tb sa depun o noua declaratie 600, pentru anul 2013, si nici anul acesta nu voi realiza venituri m mari de 8000 de lei. Asta inseamna ca nu sunt obligata sa depun declaratia sau ca trebuie sa depun declaratia, sa trec 741 lei/luna, dar ca nu sunt obligata sa platesc cei 232 lei aferenti?
  Multumesc mult.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.