AcasăIntreprinderi IndividualeOpţiunea privind determinarea venitului net în sistem real - termen limită...

Opţiunea privind determinarea venitului net în sistem real – termen limită 31 ianuarie 2012

Contribuabilii, persoane fizice, au dreptul să opteze pentru determinarea venitului net în sistem real, în sensul determinării venitului net ca diferenţă între venitul brut efectiv realizat şi cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă.

Astfel, următoarele categorii de contribuabili au posibilitatea de a opta pentru determinarea venitului net în sistem real:

– Persoanele fizice care obţin venituri din activităţi independente, impuşi pe bază de norme de venit, precum şi cei care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală,
– Persoanele fizice care realizează venituri din desfăşurarea următoarelor activităţi agricole:

a) cultivarea şi valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor, în sere şi solarii special destinate acestor scopuri şi/sau în sistem irigat, impuse pe bază de norme de venit;
b) cultivarea şi valorificarea arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor, impuse pe bază de norme de venit;
c) exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole şi altele asemenea, impuse pe bază de norme de venit;
d) valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi, pentru utilizare ca atare, impuse prin reţinere la sursă de către plătitorii de venit.

PENTRU A FI LA CURENT CU STIRILE IN DOMENIU – VA PUTETI ABONA LA NEWSLETTER-UL NOSTRU – INTRODUCETI ADRESA DE MAIL IN PARTEA DREAPTA ===>>> SUB CALUPUL DE RECLAME SI APOI CLICK PE “SUBSCRIBE”.

– Persoanele fizice care obţin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, pentru care venitul net se stabileşte prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut,
– Persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor și veniturile obținute de către proprietar din închirierea camerelor situate în locuințe proprietate personală, având o capacitate de cazare în scop turistic cuprinsă între una și 5 camere inclusiv, impuşi pe bază de norme de venit.

Exercitarea opţiunii

Opțiunea pentru determinarea venitului net în sistem real se exercită prin completarea declarației privind venitul estimat/norma de venit cu informaţii privind determinarea venitului net anual în sistem real și depunerea formularului la organul fiscal competent până la data de 31 ianuarie inclusiv, în cazul contribuabililor care au desfășurat activitate în anul precedent. În cazul contribuabililor care încep activitatea în cursul anului fiscal, depunerea formularului la organul fiscal competent se face în termen de 15 zile de la începerea activității.

DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – MULTUMIM ANTICIPAT.

Obligativitatea opţiunii pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi

Opțiunea de a determina venitul net pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă este obligatorie pentru contribuabil pe o perioadă de 2 ani fiscali consecutivi și se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă dacă contribuabilul nu solicită revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzătoare a declarației privind venitul estimat/norma de venit și depunerea formularului la organul fiscal competent până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului următor expirării perioadei de 2 ani.

Sursa – DGFP Galati

1 COMENTARIU

  1. N-am inteles nimic.. Ce contabilitate in partida simpla la persoane fizice ? Prin ce difera completarea declaratiei de venit estimat intr-un caz si in altul ? (adica in sistem real si in sistem „ireal” )

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!