AcasăDeclaratia 394D 394 - cine declara, ce se/nu se declara, cum se declara...

D 394 – cine declara, ce se/nu se declara, cum se declara – incepand cu operatiunile efectuate in ianuarie 2012

Va propunem in continuare o sinteza oficiala pe subiectul (de interes dupa 01 ianuarie 2012) – depunerea si completarea declaratiei 394 “Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national”, cod MEF 14.13.01.02/f – începând cu operatiunile efectuate pe teritoriul national în luna ianuarie 2012.

CINE DECLARA?

Numai persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România conform art. 153 din Codul fiscal, care au realizat, pe teritoriul României în perioada de raportare, livrari de bunuri, prestari de servicii si achizitii de bunuri si servicii catre/de la alte persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România

Important:

– Persoanele impozabile care nu au realizat astfel de operatiuni in perioada de raportare, nu depun declaratia pe 0 (zero).
– Formularul 394 este o declaratie informative, nu o declaratie fiscal. Numai în cazul declaratiei fiscale exista obligatia depunerii chiar daca nu se desfasoara activitate sau nu rezulta sume de plata în perioada de raportare.

PERIOADA DE RAPORTARE – perioada fiscala declarata pentru depunerea decontului de taxa pe valoarea adaugata (formularul 300), prevazuta la art. 156(indice 1) din Codul fiscal, (lunar, trimestrial etc.)

CE SE DECLARA?

Toate operatiunile impozabile realizate pe teritoriul national, cu alte persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România pentru care exigibilitatea intervine în perioada de raportare:

– orice operatiune taxabila pentru care este emisa o facture, inclusiv pentru avansuri, si cele care au înscrisa mentiunea “taxare inversa “;
– orice achizitie de bunuri sau servicii taxabile cu cota prevazuta de lege, pentru care s-a primit o factura în perioada de raportare, inclusiv cele care au înscrisa mentiunea “taxare inversa”.

NOU! CU PRIVIRE LA MENTIUNEA “TAXARE INVERSA” – formularul 394 cuprinde pozitie distincta pentru declararea operatiunilor de de livrari/achizitii de cereale si plante terhnice pentru care se aplica taxarea inversa prevazuta la art. 160 alin. (2) lit.c) din Codul fiscal.

CE NU SE DECLARA?

– livrarile/achizitiile pentru care s-a emis bon fiscal, dar nu s-a emis factura;
– operatiunile cu persoane neînregistrate ca platitoare de TVA in România;
– facturile emise prin autofacturare.

CUM SE DECLARA?

Declaratia se completeaza cu valoarea cumulata înscrisa în facturile emise/primite, pentru fiecare cod de înregistrare în scopuri de TVA, ale partenerilor de tranzactii.

Exceptie: valorile totale înscrise în facturile aferente tranzactiilor pentru care se aplica taxarea inversa, care se completeaza pe acelasi formular, separat fata de celelalte operatiuni, pentru fiecare partener.

ATENTIE! Daca dupa depunerea declaratiei se constata existenta unor omisiuni în datele declarate sau în cazul în care una ori mai multe facturi sunt emise în cursul unei perioade de raportare, dar sunt primite de beneficiarul tranzactiei dupa data depunerii declaratiei, persoana impozabila trebuie sa depuna o noua declaratie correct completata, care înlocuieste declaratia informativa depusa initial.

BAZA LEGALA – OMFP nr. 3596 / 2011text integral – privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele înregistrate în scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele înregistrate în scopuri de TVA si OG nr. 92/2003 (art. 53) privind Codul de procedura fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sursa info – DGFP Brasov

9 COMENTARII

  1. As avea o intrebare. Factura de transport aferenta unui export/import scutita de TVA – 0% (e.g. art.143 CF scutiri pentru exporturi…) se include in D394?

  2. Referitor la transmiterea Declaratiei 394 on line: Desi se fac validarea Declaratiei D394 cu succes si se genereaza fisierul d394.xml, la transmiterea on line imi apare eroarea :’Fisierul depus nu este un document valid – Fisier completat eronat sau fisier alterat. Campul ‘CIF’ este nul.’

    A primit cineva asemenea eroare?

    Multumesc pentru raspuns,

  3. Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca bonurile fiscale de achizitie combustibil si rovigneta, din care am dedus TVA in cota de 50%, se trec in D394 sau nu. In D300 le-am trecut. Multumesc,

  4. buna. am livrari de cereale cu taxare inversa la tva. asta inseamna ca nu platesc tva pt aceasta livrar? desi in d394 apare tva la aceasta livrare

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!