Legea nr. 279/2005, privind ucenicia la locul de munca, a fost modificata recent

3
227

Guvernul a aprobat in 06.12.2011 – Hotararea pentru modificarea si completarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005, privind ucenicia la locul de munca, aprobate prin Hotararea Guvernului nr 234/2006. Prin noua lege a uceniciei, Ministerul Muncii isi propune sa ii ajute pe tinerii si muncitorii nevoiti sa isi schimbe profesia, intr-un context economic din ce in ce mai complicat, sa se angajeze .

Prin contractul de ucenicie, angajatul poate obtine un loc de munca , cu o durata intre un an si 3 ani de zile. Perioada de proba la care poate fi supus ucenicul, nu poate fi mai mare de 30 de zile. Angajatorul trebuie sa-i asigure ucenicului o pregatire teoretica si practica. La finalul colaborarii, angajatorul este obligat sa inscrie ucenicul la un Centru Autorizat de Evaluare si Certificare a Competentelor Profesionale, unde acesta primeste un atestat. Toate costurile de evaluare sunt suportate de angajator.

Noua legea a uceniciei simplifica procedurile pentru angajatori. In vechea legislatie, angajatorii erau nevoiti sa aiba autorizatii speciale ca sa incheie astfel de contracte, iar maistrii sa fie atestati. In plus, prin simplificarea procedurilor, coordonatorul ucenicului nu trebuie sa mai asigure masa si cazarea acestuia. Trebuie sa aiba, in schimb, o experienta profesionala de cel putin 5 ani in ocupatia pentru care se organizeaza programul de ucenicie.

PENTRU DOCUMENTATIA INTEGRALA A HOTARARII CE MODIFICA LEGEA UCENICIEI – CLICK AICI (TREBUIE SA AVETI CALITATEA DE MEMBRU PE GRUP)

Pentru angajator, principalul avantaj ramane faptul ca primeste o suma egala cu 60 la suta din valoarea Indicatorului Social de Referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare, prevazut de Legea nr 76/2002.Astfel, pe durata contractului angajatorul primeste 300 de RON pe luna. Potrivit art.39, costurile care tin de evaluarea ucenicului sunt suportate de angajator. Acesta trebuie sa organizeze evaluarea intr-un centru autorizat cu cel putin 45 de zile inainte de data incetarii contractului. Ocupatiile pentru care se poate organiza ucenicia la locul de munca sunt cele cuprinse in Clasificarea Ocupatiilor din Romania.

La Consiliul EPSCO de la Bruxelles, ministrul muncii a declarat ca este multumita ca Romania a adoptat deja legea uceniciei. “Asta ne arata ca nu se mai poate spune despre Romania ca este in urma UE. Mergem in acelasi pas cu UE, iar de multe ori suntem chiar inaintea lor cu un pas. Am adoptat reforme structural cu mult inainte altor state membre. Cu legea uceniciei se intampla la fel.”

Sursa – mmuncii.ro

Articolul precedentCursul de schimb valutar – pentru calcul accize in anul 2012
Articolul următorAtentie, maine 15.12.2011 termen limita transmitere Revisal nou (5.0.8)

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.