AcasăTVA - modificari si noutatiDeterminarea sumei negative a taxei pe valoarea adăugată şi a sumei de...

Determinarea sumei negative a taxei pe valoarea adăugată şi a sumei de plată a taxei

Suma negativă a taxei pe valoarea adăugată (TVA) în perioada de raportare reprezintă excedentul rezultat în situaţia în care taxa aferentă achiziţiilor efectuate de o persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA, conform art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal (CF) cu modificările şi completările ulterioare, deductibilă într-o perioadă fiscală, este mai mare decât taxa colectată pentru operaţiuni taxabile.

Suma negativă a taxei cumulată se determină prin adăugarea la suma negativă a taxei rezultată în perioada fiscală de raportare, a soldului sumei negative a taxei, reportat din decontul perioadei fiscale precedente, dacă nu s-a solicitat a fi rambursat şi a diferenţelor negative de TVA stabilite de organele de inspecţie fiscală prin decizii comunicate până la data depunerii decontului.

Taxa de plată cumulată se determină în perioada fiscală de raportare prin adăugarea la taxa de plată din perioada fiscală de raportare a sumelor neachitate la bugetul de stat, până la data depunerii decontului de taxă, din soldul taxei de plată al perioadei fiscale anterioare şi a sumelor neachitate la bugetul de stat până la data depunerii decontului din diferenţele de TVA de plată stabilite de organele de inspecţie fiscală prin decizii comunicate până la data depunerii decontului.

După determinarea TVA de plată sau a sumei negative a taxei pentru operaţiunile din perioada fiscală de raportare, persoanele impozabile trebuie să efectueze regularizările de taxă, prin decontul de taxă pe valoarea adăugată.

Important! Prin decontul de taxă pe valoarea adăugată, persoanele impozabile trebuie să determine diferenţele dintre suma negativă a taxei cumulată şi cea de plată cumulată, care reprezintă regularizările de taxă şi stabilirea soldului taxei de plată sau a soldului sumei negative a taxei. Dacă taxa de plată cumulată este mai mare decât suma negativă a taxei cumulată, rezultă un sold de taxă de plată în perioada fiscală de raportare. Dacă suma negativă a taxei cumulată este mai mare decât taxa de plată cumulată, rezultă un sold al sumei negative a taxei în perioada fiscală de raportare.

via – http://www.finantevalcea.ro/

3 COMENTARII

  1. […] Procedura de rambursare aprobată prin Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 263/2010 a fost modificată şi completată prin Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 2.017/2011 pentru aprobarea Procedurii de soluţionare a deconturilor cu sume negative de taxă pe valoarea adăugată cu opţiune de rambursare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 362/24.05.2011, şi are ca scop final încadrarea fiecărei persoane impozabile într-o categorie de risc fiscal, în funcţie de comportamentul său fiscal precum şi în funcţie de riscul pe care aceasta îl prezintă pentru administraţia fiscală şi de asemenea rezolvarea cu oportunitate a cererilor de rambursare a TVA. Determinarea sumei negative a taxei pe valoarea adăugată şi a sumei de plată a taxei – click aici […]

  2. […] Pentru creşterea operativităţii în procedura restituirii TVA, prin Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 2.017/2011 a fost instituită posibilitatea emiterii Deciziei de rambursare a TVA pentru deconturi cu sume negative de TVA încadrate la risc fiscal mare fără inspecţie fiscală pentru TVA care provine din perioade fiscale pentru care taxa a fost deja supusă inspecţiei fiscale şi a fost emisă o decizie privind nemodificarea bazei de impunere pentru acest impozit. Determinarea sumei negative a taxei pe valoarea adăugată şi a sumei de plată a taxei – click aici […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!