Angajatori cu un numar mai mare sau egal de 21 salariati – obligatii incheiere contracte colective de munca

26
582

În conformitate cu prevederile art. III şi art. IV din H.G. nr. 662/07.07.2010 privind unele măsuri organizatorice şi funcţionale pentru Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale şi Inspecţia Muncii, începând cu data de 26.07.2010, data intrării în vigoare a H.G. nr. 662/2010, atribuţiile în domeniul contractelor colective de muncă şi al conflictelor de interese sunt îndeplinite de către ITM.

LEGISLATIE:

1. Reglementari nationale si legislatie primara
– Legea 130/1996 republicata privind contractul colectiv de munca;
– Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;
– Contractul unic national in vigoare si contractele colective la nivel superior;
– Legea nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca;

2. Legislatia secundara
– Hotararea de Guvern nr. 1377/2009 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Inspectiei Muncii precum si pentru stabilirea unor masuri cu caracter organizatoric, cu modificarile si completarile ulterioare;

A. INREGISTRAREA CONTRACTULUI COLECTIV DE MUNCA

La prezentarea pentru inregistrarea contractului colectiv de munca partile contractante vor prezenta in mod obligatoriu urmatoarele documente:

1. Cererea de inregistrare care va contine urmatoarele elemente:
– numar de iesire din unitate,
– sediul unitatii,
– cod fiscal,
– nr. Telefon/fax,
– obiectul de activitate si ramura,
– natura capitalului social ( de stat, mixt sau privat),
– numarul total de salariati beneficiari ai CCM,
– durata contractului, cu mentiunea ca acesta se va aplica de la data inregistrarii acestuia la I.T.M. Braila sau la o data ulterioara (art. 25, alin 3, din Legea 130/1996)
– mentiunea ca au fost respectate toate clauzele din contractul colectiv de munca la nivel superior – grup de unitati, ramura sau CCM la nivel national (art. 8 din Legea 130/1996 coroborat cu art. 238(1) Codul Muncii,
– mentiunea ca la nivelul unitatii nu exista sindicat reprezentativ
– notificarea de incetare a contractului colectiv de munca ( acolo unde a fost negociat contact colectiv in anii anteriori si este cazul)

2. Contractul colectiv de munca incheiat la nivel de unitate – care trebuie sa fie semnat de catre partenerii sociali, sa poarte stampila unitatii si a organizatiei sindicale pe fiecare pagina.
La finalul acestuia trebuie sa existe semnaturile comisiei de nogociere din partea patronatului si a sindicatului.

3. Hotararea judecatoreasca definitiva emisa de judecatoria in a carei raza teritoriala se afla sediul unitatii, prin care se confirma indeplinirea conditiilor de reprezentativitate a organizatiei sindicale din unitate, reprezentativitatii sindicatelor ca parteneri sociali sau , dupa caz, afilierea la o confederatie sindicala reprezentativa.

– Cerere inregistrare contract colectiv de munca – model oficial ITM (valabil 2011) – click aici
– Cerere act aditional la contractul colectiv de munca – model oficial pentru ITM – click aici

Daca exista sindicat reprezentativ se vor anexa:
• Hotararea judecatoreasca definitiva prin care s-a constatat indeplinirea conditiilor de reprezentativitate a organizatiei sindicale din unitate ( valabila 4 ani conform art. 36(1) din Legea 130/1996)
• Hotararea judecatoreasca prin care s-a acordat personalitate juridica sindicatului cu toate modificarile intervenite

Daca sindicatul nu este reprezentativ dar este afiliat la o federatie sau confederatie se va prezenta imputernicirea din partea federatiei (confederatiei) pentru anul in care se negociaza si hotararea de reprezentativitate a federatiei ( confederatiei).
– procesele verbale de consemnare a alegerii reprezentantilor salariatilor in cazul unitatilor unde nu exista organizatii sindicale sau acestea nu indeplinesc conditii de reprezentativitate prevazute de art. 18. alin 3

SECTIUNE DEDICATA SPECIAL PROBLEMELOR DE SALARIZARE – CLICK AICI

Daca nu exista sindicat reprezentativ la nivelul unitatii se vor anexa contractului colectiv de munca:
• proces verbal de alegere a reprezentantilor salariatilor ( se va verifica daca au participat cel putin jumatate plus unu din numarul total al salariatilor si daca reprezentantii salariatilor sunt desemnati in raport cu numarul de voturi obtinute)
• tabele cu semnaturile salariatilor care au participat la sedinta de alegere a reprezentantilor, conform art. 20 din Legea 130/1996 coroborat cu art. 224-229 Codul Muncii.

Contractul colectiv de munca va cuprinde pe langa elementele obligatorii ( ex: timp de munca si odihna, sanatate si securitate in munca, protectia muncii si protectia sociala, concedii si zile libere, salarizare si alte drepturi salariale, formare profesionala, drepturi si obligatii ale partilor contractante, etc) si anexe care vor cuprinde:
– grila de salarizare cu respectarea coeficientilor de ierarhizare ( unde este cazul) ;
– comisia paritara,
– regulamentul intern,
– procesul verbal de negociere a contractului colectiv de munca, semnat de aceleasi parti care semneaza contractul.

Documentatia se va depune la Inspectoratul Teritorial de Munca in 3 exemplare originale, din care:
– un exemplar pentru I.T.M.,
– un exemplar pentru angajator,
– un exemplar pentru sindicate.

B. INREGISTRAREA ACTELOR ADITIONALE LA CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA

Pentru inregistrarea actului aditional la contractul colectiv de munca unic la nivel de unitate, solicitantii vor depune la registratura Inspectoratului Teritorial de Munca:

1.Cerere catre Inspectoratul Teritorial de Munca care va cuprinde in mod obligatoriu:
– numar iesire din unitate;
– denumirea societatii, sediul;
– obiectul de activitate si ramura;
– nr. Total de salariati ai unitatii;
– mentiunea ca actul additional se va aplica de la data inregistrarii la Inspectoratul Teritorial de Munca sau de la o data ulterioara, convenita de parti ( art. 31, Legea 130/1996);

2. Actul aditional incheiat intre cele doua parti semnatare;
– in situatia in care una din partile semnatare ale contractului de munca nu semneaza actul aditional se va mentiona in adresa de inaintare motivul pentru care aceasta nu a semnat si de cine a fost inlocuit ( + copie a deciziei de incetare a contractului individual de munca, de numire a noii conduceri, p-v de alegere a altor reprezentanti ai salariatilor sau hotarare judecatoreasca prin care s-a constatat schimbarea organului de conducere a sindicatului);
– se va prezenta procesul verbal de negociere a actului aditional, iar in situatia in care contractul colectiv de munca se prelungeste, se va avea in vedere art. 3(4) si 3(2) din Legea 130/1996 urmand a se prezenta procesul verbal de negociere prelungire a contractului colectiv de munca;
– in situatia in care hotararea de reprezentativitate a sindicatului este expirata se va prezenta o noua hotarare de reprezentativitate sau imputernicire din partea federatiei si hotararea de reprezentativitate a federatiei atunci cand acest sindicat este afiliat (pentru anul in curs);
– in situatia in care reprezentantilor salariatilor le-au incetat mandatul se va prezenta noua alegere + tabelul cu semnaturile celor prezenti la sedinta.

3. Procesul verbal de negociere anuala obligatorie (in situatia in care se prelungeste contractul ) incheiat in temeiul art. 3(2) lit a. si (4) din Legea nr. 130/1996.

Documentatia se va depune la Inspectoratul Teritorial de Munca in 3 exemplare originale din care:
– un exemplar pentru Inspectoratul Teritorial de Munca;
– un exemplar pentru angajator;
– un exemplar pentru sindicate.

Sursa info – http://www.itmbraila.ro/

Articolul precedentOMFP 2014/2011 – procedura eliberare certificat de atestare fiscala
Articolul următorVeniturile realizate de personalul birourilor parlamentare – info

26 COMENTARII

 1. sunt angajator … ce fac daca nu exista la nivelul unitatii nici sindicat nici o alta forma de organizarea a salariatilor si nici nu vor sa isi aleaga un reprezentant? cum inchei CCM?

 2. Incepand cu data de 13 mai 2011 este in vigoare Legea 62 a dialogului social, care abroga Legea nr. 130/1996. Asadar, articolul trebuie revizuit, altfel se propaga informatii false.

 3. vad ca n-a mai raspuns nimeni pe aici. eu, astazi, am inregistrat la ITM un CCM. daca mai este de actualitate intrebarea, cu cea mai mare placere va spun cum si in ce fel

 4. @cadrista – pai ne poti trimite modele de documente, opis, procedura – sau orice ai – si noi o sa la punem si pe blog (daca doresti).

 5. nu am niste formulare anume. am tot cautat pe net si cum n-am gasit ceva care sa imi convina, mi le-am facut singura.

  am depus trei dosare identice continand urmatoarele documente:
  1. convocator pentru Adunarea Generala a Angajatilor;
  2. Tabel semnaturi salariati participanti la Adunarea Generala din care sa reiasa nr total de angajati, sa fie indeplinita conditia de 50+1 si vechimea in societate a reprezentantilor
  3. proces-verbal alegere reprezentanti salariati/angajati;
  4 RI
  5 CCM
  6 proces-verbal negociere CCM
  7 cerere de inregistrare CCM.

  Toate trei dosarele mi-au fost verificat de un inspector, inregistrate la registratura si mi s-a spus ca vom primi adresa prin care vom fi instiintati sa mergem sa le ridicam dupa ce se opereaza in baza lor de date. nu pe toate 3 fireste, doar doua, unul pentru Patronat si unul pentru reprezentantii salariatilor

 6. este obligatoriu sa elaboram CCM la nivel de unitate sau doar negocierea (avem peste 21 de salariati)? daca da, in cate zile de la depasirea numarul de 21 de salariati avem obligatia de a inregistra la itm?
  multumesc

 7. Am o mare nelamurire.Sunt firma de constructii care a avut 4 salariati mereu.In septembrie , am avut o lucrare si am angajat salariati de am ajuns la 31.Dar asa cum este in constructii, dupa cateva zile unii au plecat din cei noi, am angajat altii si tot asa.In octombrie ajunsesera la 22 iar in nov.la 19.Nu am facut C C M la nivel de ramura pe motiv ca salariatii nu sunt aceeasi mai mult de doua saptamani.Doresc un sfat cum as putea motiva ca nu am facut CCM, eu stiind ca asta e o chestie de o luna sau 2.Cu stima, Violeta si astept cat mai repede un sfat

 8. Buna ; cine ma poate lamuri daca am lucrat intro unitate cu peste [100-300]de salariati si am fost concediati 12 ang.avem dreptul la salarii compesatorii. avand in vedere ca unitatea nu a avut in 10 ani decand lucrez sindicat,reprezentantio de vreo alta natura care sa apere drepturile salariatilor. Am inaintat in instanta si ai dori sa stiu daca am vreo sansa de a obtine acel salariu com. Va multumesc.

 9. Am peste 21 de salariati dar sunt impartiti pe puncte de lucru din 3 judete.
  Am avut control de la itm si mi-au cerut sa inchei ccm la nivel de unitate. Cum convoc eu salariatii si unde le cer sa se prezinte sa isi aleaga reprezentantii? la sediu? e la mintea cocosului ca nu imi vin salariatii din Zalau la Tulcea.

  Ma poate ajuta cineva?
  Multumesc

 10. @dana – ai dreptate. intrebarea mea este – in D 112 ii declari pe toti la tine sau in judetele respective. ma gandesc ca daca ii declari pe fiecare pe judetul lui atunci ar trebui sa iei in calcul numarul de 21 pe fiecare judet. logic asa ar fii, insa nu stiu daca este corect dpdv legal.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.