AcasăSituatii financiare anualeNota informativa in atentia persoanelor juridice fara scop patrimonial - referitor la...

Nota informativa in atentia persoanelor juridice fara scop patrimonial – referitor la incheierea exercitiului financiar al anului 2010

Nota informativa adresata persoanelor juridice fara scop patrimonial – referitor la incheierea exercitiului financiar al anului 2010 – se gaseste in aplicatia pentru bilant pusa la dispozitie de ANAF si prevede urmatoarele:

Persoanele juridice fara scop patrimonial prevazute la art. 1 alin. (2) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, intocmesc situatii financiare anuale la 31 decembrie in conformitate cu Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobate prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 1969/2007, utilizand programul de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice pentru acestea.

Situatiile financiare anuale cuprind:
– bilant – aplicatie aici
– contul rezultatului exercitiului,
– notele explicative la situatiile financiare anuale – modele aici

Organizatiile patronale si sindicale, precum si alte organizatii fara scop patrimonial, care nu desfasoara activitati economice, cu exceptia persoanelor juridice fara scop patrimonial de utilitate publica, intocmesc situatii financiare anuale simplificate care cuprind:
– bilant prescurtat,
– contul prescurtat al rezultatului exercitiului,
– notele explicative la situatiile financiare anuale simplificate.

Situatiile financiare anuale la 31 decembrie 2010 se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice pe suport magnetic, insotite de formularele editate cu ajutorul programului de asistenta, semnate si stampilate, conform legii, precum si de raportul administratorilor, raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, dupa caz, precum si procesul–verbal al adunarii generale privind aprobarea situatiilor financiare anuale.

Potrivit prevederilor art. 3 din Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 1969/2007, situatiile financiare anuale ale persoanelor juridice fara scop patrimonial de utilitate publica, potrivit legii, sunt supuse auditului financiar, care se efectueaza de catre auditori financiari, persoane fizice sau juridice autorizate, in conditiile legii, cu respectarea reglementarilor contabile aplicabile persoanelor juridice fara scop patrimonial.

Potrivit legii contabilitatii, situatiile financiare anuale trebuie insotite de o declaratie scrisa de asumare a raspunderii conducerii persoanei juridice pentru intocmirea situatiilor financiare anuale in conformitate cu Reglementarile contabile aplicabile persoanelor juridice fara scop patrimonial. Formatul electronic al situatiilor financiare anuale se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice (linkul de mai sus).

Programul de asistenta este pus la dispozitia persoanelor juridice fara scop patrimonial in mod gratuit de catre unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau poate fi descarcat de mai sus.

Termenul de depunere a situatiilor financiare anuale ale persoanelor juridice fara scop patrimonial incheiate la 31 decembrie 2010 la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, este de 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar.

Persoanele juridice fara scop patrimonial vor completa codul privind activitatea desfasurata, potrivit Clasificarii activitatilor din economia nationala – CAEN.

Persoanele juridice fara scop patrimonial care conduc contabilitatea in partida simpla potrivit prevederilor Anexei nr. 2 la Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 1969/2007, nu intocmesc situatii financiare anuale. Situatiile financiare anuale sunt semnate de persoanele in drept, cuprinzand si numele si prenumele, in clar, al acestora.

Randul corespunzator calitatii persoanei care a intocmit situatiile financiare anuale se completeaza astfel:
– director economic, contabil-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, potrivit legii;
– persoana fizica (expert contabil) sau juridica (societate comerciala), autorizata potrivit legii, membra a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!