Consideratii cu privire la intentia de modificare la capitolul completare si transmitere REVISAL

32
267

In noul proiect cu privire la modificarea REVISAL – text aici – la capitolul „Informaţii privind procesul de consultare cu organizaţiile neguvernamentale, institute de cercetare şi alte organisme implicate”, din nota de fundamentare, s-a precizat „Nu este cazul” .

Pai atunci cand vrei sa reglementezi chestia asta – completarea şi transmiterea registrului de către una sau mai multe persoane nominalizate prin decizie scrisă de către angajator, care deţine calificare/specializare/perfecţionare în domeniul resurselor umane şi cunoştinţe de operare a calculatorului la nivel de utilizator – cum poti sa o faci fara sa intrebi organizatiile patronale, CECCAR-ul sau pe fiecare firma in parte.

SINTEZA PRECONIZARI SCHIMBARI LA REVISAL – POSTAT IERI – CLICK AICI

De ce spunem asta? Deoarece nu toate firmele isi permit un specialist in asa ceva, ele isi iau un contabil care face totul, inclusiv Revisal-ul. Sau pana acum am fost buni sa il facem, iar de acum incolo au aparut alte interese… Personal ni se pare un abuz si o incercare de a aduce profit firmelor care fac cursuri autorizate CNFPA pentru „Inspector resurse umane”.

Speram totusi ca organismele care ne reprezinta sa se sesizeze si sa ia masuri, deoarece inca odata profesia contabila este calcata in picioare si se incearca a i se lua o parte din atributii.

PS – VA ASTEPTAM SA VA SPUNETI SI VOI PARERILE LA COMENTARII

Articolul precedentProces verbal de predare-primire a carnetelor de munca – model conform Ordin 1083/2011
Articolul următorInregistrarea contractului colectiv de munca la nivel de unitate

32 COMENTARII

 1. Oricum…din pacate, aceasta profesie de contabil este privita ca fiind una de sclav…este trist, sper ca CECCAR sa intervina precum si alte organizatii din domeniu. Hai Romania!

 2. @flores – e posibil, insa eu zic ca nu au ramas fara obiectul muncii – deoarece aceleasi documentatii se fac, numai ca nu se mai depun la ITM

 3. Este o bataie de jos asupra firmelor mici care vor sa isi desfasoare activitatea in conditii normale. La un venit lunar de 3000 lei, platesti impoxite, taxe, mai ai un salariat, mai ai un contabil, mai trebuie sa pui si un specialist RU… si cine mai stie ce om de servici mai vor autoritatile sa iti contractezi ! Te intrebi daca merita sa mai investesti in ceva in zilele noastre. Vorbesc din punctul de vedere al unui economist care lovit fiind din toate partile regret alegerea profesiei …
  Cu stima si respect pentru treaba bine facuta!

 4. Inteleg nemultumirile contabililor dar si cei de la resurse umane ar trai. Cum ne-am simtit noi pana acum cand treaba noastra a fost facuta de catre contabili ? Cand am fost sa-mi depun CV am primit raspuns ca nu au nevoie de inspector resurse umane pentru au contabil care face aceast lucru !

 5. @CORINA – inteleg ce vrei sa spui, insa problema se pune la firmele mici, cu cativa angajati, care nu isi permit un compartiment special de resurse umane.

 6. Sunt de acord cu Corina… cred ca niciun contabil nu poate face HR de calitate cum niciun HR-ist nu poate face contabilitate… desi pana acum ,,s-au facut” ca fac HR si astfel se inteleg tarifele practicate de firmele de contabilitate… Acum vor reduce din cerinte pentru ca si patronii au argumentul ca HR-ul il face HR-ul… Pe de alta parte contabilii au inteles ca HR inseamna doar salarizare si… REVISAL. E timpul ca sa se inteleaga ca si angajatul unui patron cu 10 salariati are nevoie de acea protectie ca si salariatul dintr-o multinationala , protectie care se poate face printr-un HR de calitate si nu o cenusareasa a sistemului…

 7. @corina si nimeni – noi nu incercam sa micsoram rolul si importanta specialistilor de HR in fiecare firma din tara asta, dar nu are cum o firma care vinde legume si fructe sa tina si un contabil si un jurist si un specialist pe HR. noi pe asta insistam ca nu e in ordine.

  prin proiect, noi ne gandim ca guvernantii o sa oblige in mod necorect existenta unei/unui conventii/contract pentru problematica Revisal, ceea ce nu ni se pare OK.

 8. Nu vreau sa fiu rea, insa acum catva timp, cand am avut nevoie, am ibcheiat contract cu o firma specializata in prestarea de servicii de specialitate – resurse umane. Trebuie sa mentionez ca firma noastra presteaza servicii de contabilitate. Sa va spun in doua cuvinte ce a insemnat aceasta colaborare. Mai intai plata era fara factura. Apoi, imi depunea declaratiile la ITM online. Ne intelesesem sa vina sa le trimita de la biroul nostru. Ulterior le trimitea de la sediul lor, insa imi cerea cate un top de hartie pe luna si sa nu credeti ca aveam 500 de firme. Imi depunea declaratiile si la Casa de Pensii, pentru care imi cerea in fiecare luna cate un pachet de cafea, iar acolo se plangea ca ma ajuta pe mine. La somaj am pierdut subventia pe o luna ca m-a lasat cu declaratiile nedepuse. Dupa cateva luni, am renuntat. Acum am un baiat angajat cu jumatate de norma care opereaza in Revisal. De ce as apela la o firma specializata? Si as putea sa va mai dau exemple despre asa zisul profesionalism al unor firme de profil. – HR. Insa nu vrea sa jignesc pe cei care sunt cu adevarat profesionisti.

 9. este o tampenie sa oblige toti angajatori sa incheie contracte cu persoane autorizate pe RU. Nu poti ca un angajator cu 2-3 salariati sa iti permiti sa mai tii si un specialist RU pt. ce? sa iti completeze o data la 2-3 luni in REVISAL pe care il semnezi tu ca angajator dar nu poti sa il completezi si pentru care raspunzi tot tu? Cand iti vine control de la ITM pe cine controleaza pe angajator sau pe specialist? Nu angajatorul raspunde pt. tot? Ce filozofie este in a completa un anumit tip de adeverinta sau a completa in REVISAL? Nu poate angajatorul atunci sigur poate contabilul si am rezolvat problema.

 10. @Corina, Ca contabil sunt la firma cu 15 angajati (caen 0220) si Persoana desemnata auto, si PR si HR si drept de semnatura si… fac mai multe decat patronul, in legatura cu hartiile si reprezentare. Am diploma pentru HR si cand am absolvit m-am dus la ITM. Nu va spun cum m-au tratat. Si ulterior cozile si sictirul cu care eram tratati. Pe jumatate de judet care raportam sunt 8 inspectori asa ca isi gasesc de munca. Dupa ce le-am facut treaba si totul e pus la punct sa vina ei acum…Mai am un fin care lucreaza cu sotia pe un srl de chiosc. Sunt ei doi angajati. Nu-i iau un ban pentru contabilitate si HR, nu are de unde, de abia traiesc in conditiile actuale de fiscalitate si nenorocitul de stat vrea sa-i obliga la inspector HR?
  Nemernicii…!

 11. Pe de alta parte, este o ocazie ca angajatorii sa constientizeze faptul ca nu pentru tot si pentru toate, grija si raspunderea trebuie sa o aiba contabilul. poate contabilul stie sa faca si partea de resurse umane, paote deja o facea – evident tot in cadrul onorariului pe contabilitate. Ce nu este in regula este faptul ca pana acum, aceasta activitate au facut-o contabilii, au pus la punct de multe ori prostiile facute de vreun asa zis specialist in resurse umane. Daca nu au fost prevazatori si nu au absolvit un curs de specialitate, contabilul se vede nevoit sa predea rezultatele muncii sale – facute oricum gratis – unuia care va lua bani, si probabil nu isi va fave treaba cum trebuie. Am lucrat cu o firma cu sute de angajati, unde partea de resurse umane era asigurata de catre o firma specializata. Cartile de munca erau la sediul firmei specializate, motiv pentru care au luat amenda de la ITM de 10.000 lei, iar Revisal-ul nu era completat din 2007 (noi atunci eram in septembrie 2009). si am eu ceva cu specialistii HR???

 12. @mummi – angajatorii nu o sa constientizeze niciodata cum trebuie sa arate structura salariala/RU de la ei din unitate. pe ei ii intereseaza profitul, iar daca gasesc o persoana care le face pe toate, atunci e perfect

 13. @admin – aveti dreptate. Acesta este motivul pentru care eu consider contabilul ca fiind – inclusiv eu – moasa comunala. Din pacate tot noi contabilii suntem, cei care ne sabotam unii pe altii. Degeaba ii spun eu clientului ca REVISAL-ul este o munca suplimentara si ca trebuie sa plateasca pentru ea, daca altul o face pe gratis. Atunci pleaca de la mine si se duce la altul.

 14. Corina, nu te supara, dar un patron nu isis va permite sa angajeze inca un „specializat”.
  Costurile salariale sunt enorme, iar amenda poate fi platita de 2-3 ori pe an si tot ar fi mai profitabil.
  Cred ca oricine va merge pe varianta scolarizarii unui salariat care „cam toaca frunza la caini”, iasa mult, mult mai profitabil cu 7-8 mil/an decat cu 150 mil pe care trebuie sa-i plateasca unui nou angajat RU.

 15. @patron – fiecare dintre noi avem dreptate, daca ne raportam la act. fiecaruia, dar ce ramane clar este ca proiectul asta e o aberatie.

 16. Am citit toate comentariile voastre, insa eu sunt de parere ca trebuie oricine intara asta sa faca ceva, nu va suparati voi contabilii nu vreau sa generalizez dar cunosc niste contabili care nu au nici o treaba cu pontajul conform CM. Stiu, e dureros ptr. voi, dar cred ca si noi HR o sa fim foarte importanti in firme. Multumim celor care se gandesc ca nu se joaca cu sudoarea unui om in cadrul unei firme si ca trebuie sa aiba cineva grija de situatia lor in munca ( vechime, salarii, etc) astfel responsabilitatea contabililor ar fi vai vai( mai multa varza in HR.Deci credeti-ma oameni buni colaborez cu 3 contabili diferiti si nici unul nu are nici o treaba pe parte de HR insa la salarii sunt cei mai tari si plini de ajutor. Gata, m-ati enervat pe aceasta tema cand stiu cat de inculti sunt unii contabili care nu au decat responsabilitatea sa-si incaseze ei salarii grase. Sustin cu tarie aceasta idee, vreau sa muncesc nu 8 ore/zi si 14 dar sa stiu ca am ce si ca fac ceea ce-mi place. Fac HR DE 10 ANI am avut diverse controale de la ITM si nu am avut nici macar un avertisment, ba chiar felicitari pentru ordinea si disciplina. Un HR trebuie sa convinga un angajator ca si angajatul are drepturi nu numai datorii, ca la vremurile noastre patronii asta simt, sclavii sa-i munceasca sa-i mareasca Cifra de Afaceri, dar pe angajat cine il protejeaza? contabilul? nu cred asta nu se refera numai la a intocmi acte ci si la puterea de convingere a patronului ca trebuie sa pui legea in aplicare.SUCCES celor din HR, ii vad si pe ei mult mai importanti de acum incolo. Multumim celor care sprijina acest proiect.

 17. @ina – repet, nu contesta nimeni importanta celor din HR, insa problema e ca nu poti sa vii cu un proiect asa dintr-o data si sa schimbi macazul intr-o luna. nu e posibil asa ceva. de ce sa nu lase o perioada mai mare de timp pentru reglementare, ca astfel sa se inteleaga cei din HR cu cei din CONTA

 18. Care este diferenta intre un contabil ( cu studii superioare ) si un ,,specialist HR,, , un curs de 4 zile ??? A face un curs pt. un contabil este doar o formalitate, care deranjeaza doar pt. ca mai costa ceva bani si timp, ca de trimis Revisalul si restul asemenea, oricum se stie, ca doar ei au mai facut asta si pana acuma…

 19. De exemplu, unii au specializarea ,,managementul firmei,,- studii superioare . Nu ar fi mai normal sa se impuna firmelor o asemenea specializare, ca oricum este mai cuprinzatoare ?

 20. Economistii organizeaza si conduc contabilitatea ( Lg. 82) pt. ca au facut la facultate contabilitate, la fel ei pot organiza si conduce compartimentul resurse umane pentru ca au facut de exemplu, la facultate materia managementul resurselor umane (subsemnata am dat 2 examene) . Deci cursul sa fie pt. cei care au studii medii sau au alta calificare decat cea de econmist, nu ne deranjeaza, iar in ce priveste operarea pe PC ce contabil mai tine azi contabilitatea manual , deci normal ca sunt si operatori….

 21. @dori – problema e ca trebuie actionat de toti contabilii in sensul atentionarii Min. Muncii cu privire la incalcarea unor reguli elementare

 22. Eu am absolvit de curand un curs de Inspector de Resurse Umane si a fost destul de complicat. Sunt elemente de legistlatie,matematica,contabilitate. Nu e chiar asa de simplu incat orice prost sa poata intocmi o adeverinta,un contract de munca,un act aditional,sa completeze in REVISAL,sa intocmeasca un dosar pentru pensionare etc !!! Cursul nu se face in 4 zile (pentru unii destepti care au pomenit asa ceva) ci in aproximativ 6 luni ! Imi place acest domeniu si mi-ar placea sa lucrez in el. No,firmele care sunt mici (si n-au niciun fel de profit dar patronii au case uriase,masini faine dar profit niema…ciuciu) le facem benevol/voluntar (sau mai pe romaneste mai putin de salariul minimum pe economie) absolut toate documentele legate de HR. Nu vrem mila voastra si nici pomana voastra (ca zicea cineva ca avem nevoie de o paine,ca avem nevoie de obiectu’ muncii etc). La asa mentalitate de „antreprenori” nu ma mir daca veti da faliment in mai putin de 1 an ! Falimente usoare celor care sunt prea increzuti ! Asa scandal a inceput si cu legea aceea ca fiecare SC trebuie sa aiba un contabil,voi ziceati ca ce-i asa mare branza sa tii evidenta contabila-financiara a unei societati comerciale ?! No,va descurcati voi mai bine singuri ?! Contabilul e angajat sa faca evidenta contabila-financiara a societatii si cam atat !

 23. @Dan, lasa povestile lacrimogene si capra vecinului. Tu ai facut curs de calificare (probabil ai beneficiat de vreun proiect POSDRU sau ti l-a platit angajatorul, caci nu cred ca ai dat tu banii pe un astfel de curs). Pentru „inspector resurse umane” este suficient un curs de perfectionare de 2-3-4 zile, asa cum au scris cei ce au comentat anterior. Iar daca patronii au masini si celelalte iar tu ii invidiezi pentru asta, nu inteleg ce te opreste si pe tine sa te faci patron si sa angajezi cati inspectori de RU si completatori de hartii care taie frunza la caini doresti. E oricum tras de par sa asemuiesti activitatea complexa a unui contabil cu a unuia care doar baga date intr-un program prost facut (revisal). Esti ridicol in comentariul tau, intrucat literalmente orice prost poate intocmi o adeverinta.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.