Stiri noi despre Declaratia 112 – cu privire la numarul de declaratii depuse pana la 22.02.2011

0
192

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (A.N.A.F.) informează că până la data de 22 februarie inclusiv, cu trei zile înainte de termenul limită, au fost depuse aproape 182.000 de declaraţii unice (D112), respectiv 39% din totalul declaraţiilor ce trebuie depuse până la 25 februarie. Ponderea contribuabililor care au preferat depunerea prin internet este de circa 16%. Din totalul declaraţiilor depuse, rata de eroare (declaraţii invalide) a fost de 5% în cazul depunerilor la ghişeu şi de 15% în cazul depunerilor online. Declaraţiile depuse şi validate acoperă 1,5 milioane de salariaţi, fiind consemnată o medie de 9 salariaţi pe declaraţie.

Conform evidenţelor fiscale, numărul total de contribuabili ce au obligaţia depunerii D112 (angajatori şi asimilaţi acestora) este de aproape 470.000. Dat fiind numărul mare de contribuabili cu obligaţii declarative ce nu au efectuat încă operaţiunile de depunere, conducerea A.N.A.F. a decis suplimentarea numărului de ghişee până la 1.717 de unităţi, la care se adaugă 46 de ghişee puse la dispoziţie de către Casele de asigurări sociale în judeţele Braşov, Constanţa, Cluj şi Iaşi, precum şi în municipiul Bucureşti. De asemenea, Agenţia Fiscală va afişa pe pagina proprie de internet,www.anaf.mfinante.ro, adresele ghişeelor disponibile.

Intrebari si raspunsuri oficiale ANAF (pe tema D 112) – CLICK AICI (set initial) si CLICK AICI (continuare)

În plus, s-a decis ca în zilele de 24 şi 25 februarie a.c. la toate unităţile A.N.A.F. de primire a declaraţiilor să se lucreze în două schimburi, în intervalul orar 08.00-20.00, urmând ca, dacă situaţia o cere, programul să fie prelungit şi după orele 20.00, astfel încât să fie înregistrate declaraţiile de la toate persoanele aflate fizic la ghişee. Totodată, în perioada de depunere ce s-a scurs începând cu 7 februarie a.c., funcţionarii din unităţile fiscale au lucrat şi în weekend-uri pentru a procesa şi transmite declaraţiile depuse online în sistemul central.

AICI POTI VERIFICA STAREA DECLARATIEI 112 DEPUSA DE TINE LINK

A.N.A.F. a transmis deja către Casele de asigurări sociale peste 100.000 de declaraţii, fapt care probează avantajul covârşitor al noului sistem. “Beneficiul major al declaraţiei unice este un singur formular în loc de cinci şi un singur ghişeu în loc de patru. La acest moment al mandatului meu, implementarea declaraţiei unice este cea mai mare provocare”, a declarat Sorin Blejnar, preşedintele A.N.A.F.

Cea mai mare parte din declaraţiile primite (circa 80% din total) reprezintă documentele depuse de firme cu până la 10 angajaţi. Statisticile proprii indică faptul că depunerea prin internet este preferată de firmele cu peste 1.000 de angajaţi, în timp ce societăţile comerciale cu mai puţin de 10 angajaţi preferă depunerea în formă fizică, la ghişeu. Numărul societăţilor cu peste 1.000 de salariaţi este de 331, iar 46.778 de firme au între 11 şi 1.000 de salariaţi.

PDF generare “Declaratia 112″ – aplicatie actualizata la data de 18.02.2011 – CLICK AICI

Având în vedere că depunerea prin internet a declaraţiei unice devine obligatorie, conducerea A.N.A.F. a decis stabilirea unei perioade de tranziţie de 6 luni în care administraţia fiscală să preia declaraţiile şi în formă fizică. Astfel, până la data de 1 iulie 2011 contribuabilii vor putea depune noul formular fie prin internet, fie la ghişeu, în ultima situaţie prezentând Anexa 1 semnată şi ştampilată, celelalte informaţii urmând să fie livrate pe suport electronic (CD).

Declaraţia unică cuprinde obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, a impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, informaţii care erau furnizate până la implementarea acestui sistem către patru instituţii (A.N.A.F., C.N.P.A.S., A.N.O.F.M., C.N.A.S.S.). D112, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.1397/2010 – text integral – se depune lunar, începând cu obligaţiile aferente lunii ianuarie 2011, cu termen legal de depunere 25 februarie, inclusiv.

Contribuabilii care au calitatea de angajator sau entitate asimilată acestuia au început să depună declaraţia din data de 7 februarie a.c., atât prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, pe portalul e-România, cât şi în format hârtie, semnat şi ştampilat, potrivit legii, însoţit de formatul electronic, la organul fiscal competent. A.N.A.F. a pus la dispoziţia contribuabililor un ghid de completare a declaraţiei D112 ce poate fi găsit aici – LINK.

Cum exporti si importi in “Declaratia 112″ fisierele XML, pentru a nu incarca din nou salaratii la o versiune noua – CLICK AICI

De asemenea, A.N.A.F. dispune de un call-center destinat acordării îndrumării şi asistenţei putând fi obţinute informaţii suplimentare la nr. 031-40.39.160.

Depunerea prin internet presupune achiziţionarea unui certificat digital calificat de semnătură electronică emis de furnizorii autorizaţi şi înrolarea acestuia la organele fiscale. După data de 1 iulie, depunerea prin internet devine obligatorie.

ALTE ARTICOLE PE TEMA D 112
CLICK AICI

via – anaf.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.