Declaratie privind comunicarea pro-ratei provizorii care va fi utilizata in anul 2011 de catre platitorii de TVA

3
1849

Pro-rata aplicabilă provizoriu pentru un an este pro-rata definitivă, prevăzută la alin. (8) – Cod fiscal – determinată pentru anul precedent, sau pro-rata estimată pe baza operaţiunilor prevăzute a fi realizate în anul calendaristic curent, în cazul persoanelor impozabile pentru care ponderea operaţiunilor cu drept de deducere în totalul operaţiunilor se modifică în anul curent faţă de anul precedent.

Persoanele impozabile trebuie să comunice organului fiscal competent, la începutul fiecărui an fiscal, cel mai târziu până la data de 25 ianuarie inclusiv, pro-rata provizorie care va fi aplicată în anul respectiv – asa cum am precizat si aici – precum şi modul de determinare a acesteia.

PENTRU MODELUL DE DECLARATIE CE TREBUIE DEPUSA MAINE 25.01.2011 (UNDE ESTE CAZUL) – CLICK AICI

În cazul unei persoane impozabile nou-înregistrate, pro-rata aplicabilă provizoriu este pro-rata estimată pe baza operaţiunilor preconizate a fi realizate în timpul anului calendaristic curent, care trebuie comunicată cel mai târziu până la data la care persoana impozabilă trebuie să depună primul său decont de taxă, prevăzut la art. 156(2).

UPDATE – INFO UTIL

Au această obligaţie contribuabilii, persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA care au efectuat achiziţii pentru care nu se cunoaşte destinaţia, respectiv dacă vor fi utilizate pentru realizarea de operaţiuni care dau drept de deducere sau pentru operaţiuni care nu dau drept de deducere, ori pentru care nu se poate determina proporţia în care sunt sau vor fi utilizate pentru operaţiuni care dau drept de deducere şi operaţiuni care nu dau drept de deducere.

Operaţiunea se evidenţiază într-o coloană distinctă din jurnalul pentru cumpărări, iar taxa deductibilă aferentă acestor achiziţii se deduce pe bază de pro-rata.

Pro-rata aplicabilă provizoriu pentru un an este pro-rata definitivă, determinată pentru anul precedent, sau pro-rata estimată pe baza operaţiunilor prevăzute a fi realizate în anul calendaristic curent, în cazul persoanelor impozabile pentru care ponderea operaţiunilor cu drept de deducere în totalul operaţiunilor se modifică în anul curent faţă de anul precedent.

În cazul unei persoane impozabile nou-înregistrate, pro-rata aplicabilă provizoriu este pro-rata estimată pe baza operaţiunilor preconizate a fi realizate în timpul anului calendaristic curent, care trebuie comunicată cel mai târziu până la data la care persoana impozabilă trebuie să depună primul său decont de taxă pe valoarea adăugatăinfo via.

Articolul precedentOMFP 2870/2010 – intocmirea si depunerea situatiilor/raportarilor financiare anuale la unitatile teritoriale ale MFP
Articolul următorA aparut programul pentru generarea bilantului la 31.12.2010 (situatii financiare anuale 2010)

3 COMENTARII

  1. […] – pro-rata definitivă, determinată pentru anul 2011. SAU – pro-rata estimată pe baza operatiunilor prevăzute a fi realizate în anul 2012, în cazul persoanelor impozabile pentru care ponderea operatiunilor cu drept de deducere în totalul operatiunilor se modifică în anul curent fată de anul precedent. INFO UTIL PRO-RATA – CLICK AICI […]

  2. […] Pro-rata aplicabilă provizoriu pentru un an este pro-rata definitivă determinată pentru anul precedent, sau pro-rata estimată pe baza operaţiunilor prevăzute a fi realizate în anul calendaristic curent, în cazul persoanelor impozabile pentru care ponderea operaţiunilor cu drept de deducere în totalul operaţiunilor se modifică în anul curent faţă de cel precedent. NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”. MODEL DECLARATIE privind comunicarea pro-ratei provizorii care va fi utilizata in anul in curs de catre platitorii de TVA – CLICK AICI […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.