AcasăNewsGuvernul a aprobat modificarea Codului Fiscal (se reintroduce impozitul de 3% pentru...

Guvernul a aprobat modificarea Codului Fiscal (se reintroduce impozitul de 3% pentru microintreprinderi)

Microîntreprinderile a căror cifră de afaceri reprezintă echivalentul sumei de până la 100.000 de euro pentru anul precedent şi care au până la 9 salariaţi vor putea opta, începând cu 2011, între plata unui impozit pe profit de 16% şi plata unei taxe de 3% din venituri, a anunţat ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu.

Prevederea a fost inclusă în modificările Codului fiscal, adoptate de Guvern în şedinţa de astăzi. Potrivit ministrului Finanţelor, nu vor avea posibilitatea să opteze între ce două posibilităţi de plată microîntreprinderile care obţin venituri din activităţi bancare, asigurări, jocuri de noroc, consultanţă şi management.

„Am introdus în Codul fiscal o metodă simplificată, care permite alegerea uneia dintre cele două opţiuni. Prin acordul cu FMI avem, posibilitatea introducerii acestui sistem simplificat”, a afirmat ministrul Finanţelor.

Ministrul Ialomiţianu a precizat, răspunzând unei întrebări, că în cazul în care toate microîntreprinderile eligibile ar opta pentru plata unei taxe de 3% din cifra de afaceri, impactul bugetar ar fi de 100 de milioane de lei în 2011.
O altă modificare adusă Codului fiscal se referă la impozitarea cu 16% a veniturilor nedeclarate a căror natură nu este cunoscută la momentul controlului de către ANAF. Ministrul Finanţelor a menţionat că în cazul oricărei persoane fizice care a făcut cheltuieli sau deţine elemente de patrimoniu mai mari cu 10%, dar nu mai puţin de 50.000 de lei, decât veniturile declarate, se vor face verificări ale situaţiei fiscale şi dacă se constată că există venituri nedeclarate a căror natură nu este cunoscută, acestea se impozitează cu 16%.

Verificările vor fi făcute pe baza următoarelor metode indirecte, a precizat ministrul Finanţelor:

– Metoda cheltuielilor effective
– Metoda fluxurilor financiare
– Metoda patrimoniului

„Toate persoanele care nu şi-au declarat veniturile, mă refer la persoanele fizice, iar în momentul controlului nu pot demonstra natura acestora, vor fi impozitate cu 16%. Este o decizie curajoasă, solicitată de multă vreme de instituţiile financiare”, a spus ministrul Gheorghe Ialomiţianu, arătând că sistemul care va fi implementat în România funcţionează în mai multe state UE şi în SUA. Ministrul a adăugat că „va fi verificată situaţia fiscală a persoanelor cu venituri foarte mari, exact ca în Statele Unite, unde 1% din persoanele mari asigură 40% din cheltuielile bugetare.

PENTRU CEI CARE NU S-AU INSCRIS LA NEWSLETTER – DAR CARE VOR SA FIE LA CURENT CU STIRILE IN DOMENIU – VA PUTETI ABONA LA EL ASTFEL – INTRODUCETI ADRESA DE MAIL IN PARTEA DREAPTA ===> SI APOI CLICK PE “SUBSCRIBE”.

Trebuie să introducem aceste metode dacă dorim să avem succes în prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale”, a afirmat ministrul Gheorghe Ialomiţianu. „Guvernul a luat astăzi două măsuri importante: pe de o parte, legată de reducerea birocraţiei în administrarea financiară prin introducerea unui sistem simplificat, iar, pe de altă parte, în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale”, a declarat ministrul Finanţelor.

Sorin Blejnar, şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a adăugat că reglementările noului act normativ oferă autorităţilor posibilitatea reală de combatere a evaziunii fiscale şi a muncii la negru, o componentă majoră a fenomenului evaziunii, prin instituirea procedurii de verificare a situaţiei fiscale asupra persoanelor fizice în ceea ce priveşte raporturile dintre venituri, pe de o parte, şi cheltuieli şi elemente de patrimoniu, pe de altă parte.

„Cadrul legal este construit astfel încât se pot efectua verificări pentru orice persoană fizică care va avea o diferenţă semnificativă de peste 50.000 lei”, a precizat Sorin Blejnar, adăugând că în cadrul ANAF va fi creat un departament specializat în vederea monitorizării şi verificării situaţiilor fiscale ale persoanelor fizice.
Sorin Blejnar a mai anunţat că, în urma consultărilor cu reprezentanţi ai administraţiilor financiare din alte state, până la finele lunii ianuarie ar putea fi elaborată Hotărârea de Guvern prin care vor fi stabilite criteriile, metodele şi procedurile de verificare financiară a cotribuabililor.

Şeful ANAF a explicat şi motivele care au stat la baza noilor reglementări: „Avem foarte multe firme sărace în România, firme cu datorii şi patroni foarte bogaţi, patroni persoane fizice foarte bogaţi, care în decursul ultimilor ani au omis în mod deliberat să-şi înregistreze veniturile pe societate lucrând la negru, producând evaziune fiscală, sustrăgându-se de la plata impozitelor, iar cu acei bani sustraşi din evaziune fiscală şi-au construit case, şi-au plătit excursii (…) de sute de mii de euro, şi-au cumpărat bijuterii, iahturi, elicoptere sau avioane de lux. Aceşti oameni sunt ţinta noastră, pe aceşti oameni intenţionăm să-i impozităm în perioada următoare”.
Blejnar a mai arătat că Ordonanţa de Urgenţă adoptată astăzi conţine prevederi inspirate din legislaţia fiscală americană, iar Hotărârea de Guvern privind procedurile de verificare va fi elaborată în urma dialogului cu specialişti în domeniu din alte state. „Am stabilit contacte cu marea majoritate a şefilor de Fisc din Europa şi chiar din Israel şi din alte ţări. În 15 ianuarie ne vine IRES pe o misiune de asistenţă tehnică – IRES-ul este, ştim cu toţii, Fiscul american – iar în luna februarie ne vin colegii din Franţa (…). Încercăm să copiem modele reuşite din alte state”
Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Codului fiscal, adoptată astăzi de Guvern, include, de asemenea, reglementări privind instituirea declaraţiei unice privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, precum şi referitoare la transpunerea unor directive europene în domeniu.

Sursa – gov.ro

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!