AcasăCodul munciiStructura Clasificarii Ocupatiilor din Romania se va modifica din nou

Structura Clasificarii Ocupatiilor din Romania se va modifica din nou

Potrivit Ministerului Muncii – Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) a efectuat o revizuire a Clasificării Internaţionale Standard a Ocupaţiilor (ISCO-88) cu scopul de a pune la dispoziţie o clasificare mai eficientă care să poată fi folosită de toate ţările la următoarea rundă de recensăminte ale populaţiei, precum şi în cadrul serviciilor naţionale de ocupare a forţei de muncă şi al altor aplicaţii orientate către clienţi.

OIM a definitivat structura Clasificării Internaţionale Standard a Ocupaţiilor – ISCO 08 şi prin Rezoluţia din 6 decembrie 2007 a aprobat ISCO 08 potrivit propunerii formulate la Întâlnirea de lucru a Experţilor în Statistica Muncii. În vederea asigurării relevanţei, coerenţei şi comparabilităţii datelor statistice structurate la nivel de ocupaţie, EUROSTAT a propus reglementarea de către Comisia Europeană a utilizării ISCO 08, concretizată prin Regulamentul nr.1022/29.10.2009 care impune atât implementarea ISCO 08 în clasificările naţionale pentru ocupaţii, cât şi adaptarea anchetelor statistice conform structurii ISCO 08.

Astfel, potrivit Ministerului Muncii, implementarea Regulamentului nr.1022/29.10.2009 implică două etape şi anume:

Etapa I – Aprobarea, prin hotărâre a Guvernului, a Structurii Clasificării Ocupaţiilor din România potrivit Clasificării Internaţionale Standard a Ocupaţiilor – ISCO 08, până la nivelul grupelor de bază – drept pentru care Ministerul Muncii menţioneaza că proiectul Hotărârii Guvernului de aprobare a acestei structuri urmează să fie adoptat de Guvernul României.

Etapa II – Elaborarea unei noi structuri a Clasificării Ocupaţiilor din România – actual COR aici – la nivel de ocupaţie (şase caractere), care a implicat un proces de translatare a ocupaţiilor în noua versiune a Structurii COR.

Având în vedere cele menţionate mai sus, Ministerul Muncii supune consultării publice versiunea actualizată a COR potrivit ISCO 08 – in detaliu mai jos.

Varianta finală a Clasificării Ocupaţiilor din România, actualizată potrivit ISCO 08, ce urmează a fi aprobată prin Ordin comun al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale şi al preşedintelui Institutului Naţional de Statistică va putea fi utilizată, pentru o perioadă stabilită prin acest act normativ, în paralel cu actuala formă a COR (conform ISCO 88) care se regăseşte aici – link.

IATA IN CONTINUARE SI NOUA STRUCTURA PROPUSA:

  • Grupa Majora 1 – Membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori
  • Grupa Majora 2 – Specialişti în diverse domenii de activitate
  • Grupa Majora 3 – Tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic
  • Grupa Majora 4 – Funcţionari administrativi
  • Grupa Majora 5 – Lucrători în domeniul serviciilor
  • Grupa Majora 6 – Lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit
  • Grupa Majora 7 – Muncitori calificaţi şi asimilaţi
  • Grupa Majora 8 – Operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente
  • Grupa Majora 9- Muncitori necalificaţi
  • 3 COMENTARII

    1. Buna ziua.
      Stiti cumva versiunea de cod COR (prin care putem specifica, de exemplu, ca “ocupatia … este conforma cu versiunea de cod COR …”.
      Multumesc

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Introduceți aici numele dvs.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    - Advertisment -
    - Advertisement -
    error: Conținutul este protejat !!