AcasăDeclaratii anualeDeclaratia 225 - cine depune, mod completare, termen (info util)

Declaratia 225 – cine depune, mod completare, termen (info util)

In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 704/21 octombrie 2010, a fost publicat Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2.600/2010 – text integral – pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului 225 „Declaraţie privind stabilirea impozitului reprezentând plată anticipată trimestrială în contul impozitului pe câştigul net anual impozabil pentru câştigurile obţinute din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise”.

Obligaţie

Potrivit actului normativ precizat mai sus, contribuabilii persoane fizice care au realizat câştiguri din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, începând cu 1 iulie 2010, au obligaţia să declare câştigurile/pierderile nete realizate şi să plătească impozitul pentru aceste câştiguri trimestrial, ca plată anticipată în contul impozitului pe câştigul net anual impozabil.

Termen de depunere

Contribuabilii persoane fizice care au realizat câştiguri din transferul titlurilor de valoare trebuie să completeze şi să depună formularul 225, trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare fiecărui trimestru, pe baza informaţiilor (fişele de portofoliu), transmise de intermediari, societăţile de administrare a investiţiilor sau alţi plătitori de venit sau ori de câte ori contribuabilul constată erori în declaraţia anterioară.

Pentru trimestrul III al anului 2010, formularul 225 se va depune până pe 25 octombrie 2010 şi va cuprinde câştigurile sau pierderile obţinute din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise realizate în perioada 1 iulie – 30 septembrie 2010


Completare şi depunere

Formularul se completează în două exemplare din care un exemplar se depune la organul fiscal în a cărui rază teritorială contribuabilul are adresa de domiciliu, potrivit legii, sau adresa unde locuieşte efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România. Pentru ceilalţi contribuabili care nu au domiciliul fiscal în România, acest formular se depune la organul fiscal în a cărei rază are domiciliul fiscal împuternicitul.

Cel de-al doilea exemplar se păstrează de către contribuabil sau de către împuternicitul acestuia.

MODELUL DE DECLARATIE IL GASITI AICI – LINK

Atenţie Indiferent de numărul tranzacţiilor efectuate sau numărul intermediarilor/societăţilor de administrare a investiţiilor sau alţi plătitori de venit prin intermediul cărora au fost realizate aceste câştiguri, contribuabilul va depune o singură declaraţie.

Pentru anul 2010, rândurile 1-4 din formularul 225 – câştiguri cumulate, pierderi cumulate, câştigul net şi pierderea netă – se completează cu sumele înregistrate cumulat începând cu 1 iulie 2010 până la sfârşitul trimestrului de raportare (1 iulie – 30 septembrie 2010 pentru trimestrul III, 1 iulie – 31decembrie 2010 pentru trimestrul IV).

Rândul 5 „Impozit datorat pe câştigul net cumulat de la începutul anului până la sfârşitul perioadei de raportare”- se completează cu suma rezultată prin aplicarea cotei de impozit de 16% asupra câştigului net la sfârşitul perioadei de raportare la care se referă declaraţia. În situaţia în care la sfârşitul trimestrului de raportare a rezultat pierdere netă la acest rând se înscrie cifra 0. Pentru anul 2010, la acest rând se va evidenţia suma rezultată din aplicarea cotei de 16% la câştigul net realizat în trimestrul III (1 iulie – 30 septembrie 2010) şi în trimestrul IV (1 iulie – 31decembrie 2010).

De reţinut! – Contribuabilii persoane fizice care au realizat câştiguri din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2010, au obligaţia să determine câştigul net/pierderea netă aferente acestei perioade în funcţie de perioada de deţinere a acestor titluri de valoare (până la 365 de zile şi mai mari de 365 de zile) şi să-l declare în formularul 200 „Declaraţie privind veniturile realizate” până la data de 25 mai 2011, conform legislaţiei valabile până la 30 iunie 2010.

via – www.finantevalcea.ro

2 COMENTARII

  1. […] – Declaraţie privind stabilirea impozitului reprezentând plată anticipată trimestrială în contul impozitului pe câştigul net anual impozabil pentru câştigurile obţinute din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise pentru trimestrul IV 2010, formular 225. Reglementare: OPANAF nr. 2600/2010 – info pe baza acestui ordin; […]

  2. Buna ziua,

    Am o nelamurire si anume: am de achitat pt. trimestrul 3 al anului curent 2297.94 lei ca impozit de plata pt. niste actiuni vandute anul acesta. Am depus formularul 225 pe data de 06.10.2011 si abia azi am strans toti banii pe care credeam ca-i am de plata. In schimb mi s-a intocmit o nota de plata pt. suma de 1198.00 lei. Am platit si am plecat. Oare restul sumei il voi avea de achitat la anul ? Mentionez ca nu am mai avut tranzactii cu actiuni anul acesta sau anul trecut ca sa-mi fie deduse anumite pierderi.

    Cu stima

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!