Declaratia 102 – precizari utile pentru cei care realizeaza venituri de natura profesionala

0
242

In Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 692 din 15 octombrie 2010 a fost publicat Ordinul preşedintelui ANAF nr. 2559/2010 – text integral – prin care a fost completat Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetele asigurărilor sociale şi fondurilor speciale prevăzut în Ordinul preşedintelui ANAF nr. 101/2008 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor şi contribuţiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reţinere la sursă, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit modificărilor aduse de Ordin, contribuţiile individuale de asigurări sociale şi de asigurări pentru şomaj datorate de persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele de natură salarială stabilite prin OUG nr. 82/2010 se declară de către plătitorii de venit în formularul 102 „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetele asigurărilor sociale şi fondurilor speciale”.

Astfel, anexa nr. 16 „Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetele asigurărilor sociale şi fondurilor speciale” prevăzută în Ordinul preşedintelui ANAF nr. 101/2008 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor şi contribuţiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reţinere la sursă se completează cu poziţiile:
– 27 „Contribuţia individuală de asigurări sociale datorată de persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele de natură salarială”;
– 28 „Contribuţia individuală de asigurări pentru şomaj datorată de persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele de natură salarială”.

Contul în care se vor plăti contribuţiile individuale de asigurări este cel prevăzut la art. 4 din OPANAF nr. 1.294/2007 privind impozitele, contribuţiile şi alte sume reprezentând creanţe fiscale, care se plătesc de contribuabili într-un cont unic, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv contul 55.02 „Disponibil al bugetelor asigurărilor sociale şi fondurilor speciale, în curs de distribuire”, deschis pe codul de identificare fiscală al contribuabililor, la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal competent în administrarea plătitorului de venit.

Organele fiscale care administrează plătitorii de venit vor distribui sumele plătite în contul menţionat mai sus şi vor stinge contribuţiile individuale de asigurări declarate, în conformitate cu dispoziţiile art. 114 şi art. 115 din Codul de Procedură Fiscală.

Atenţie! Prevederile se aplică începând cu obligaţiile de plată aferente lunii septembrie cu termen de declarare 25 octombrie 2010.

Baza legală:
– OPANAF nr. 2.559/2010 aprivind modificarea şi completarea Ordinului nr. 101/2008 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor şi contribuţiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reţinere la sursă, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea , nr. 692/15 octombrie 2010;
– Ordinul comun al miniştrilor Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Finanţelor Publice, nr. 1.475/2.466/2010, pentru aprobarea unor instrucţiuni privind declarare aşi palta contribuţiilor individuale de asigurări sociale şi de asigurări pentru şomaj prevăzute la art. III din OUG nr. 58/2010.

info via – www.finantevalcea.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.