Noutati aduse de OPANAF 2258/2010 cu privire la declararea contribuabililor inactivi

0
137

In Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 552/05.08.2010, a fost publicat – Ordinul preşedintelui ANAF nr. 2.258/2010 privind modificarea OPANAF nr. 819/2008 pentru aprobarea Procedurii privind declararea contribuabililor inactivi. Prinvipalele prevederi sunt reliefate mai jos.

Condiţii pentru declararea stării de inactivitate

În evidenţa contribuabililor declaraţi inactivi sunt înscrişi contribuabilii persoane juridice sau orice alte entităţi fără personalitate juridică, care îndeplinesc cumulativ următoarele criterii:
– nu au depus nicio declaraţie pe parcursul unui semestru calendaristic;
– nu li s-a aprobat, la cerere, de către organul fiscal competent o măsură privind îndeplinirea obligaţiilor fiscale declarative (regim derogatoriu).
Potrivit actului normativ, prin declaraţii se înţeleg formularele:
– 100 “Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”;
– 102 “Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetele asigurărilor sociale şi fondurilor speciale”;
– 300 “Decont de taxă pe valoarea adăugată”;
– 301 “Decont special de taxă pe valoarea adăugată”;
– 390 VIES „Declaraţie recapitulativă privind livrările/achiziţiile intracomunitare de bunuri”;
– 394 „Declaraţie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional”.

Excepţii

Prin excepţie de la prevederile de mai sus, nu vor fi declaraţi inactivi contribuabilii aflaţi în stare de insolvenţă sau contribuabilii pentru care s-a pronunţat sau a fost adoptata o hotărâre de dizolvare.
Această procedură nu se aplică persoanelor fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, precum şi contribuabililor care au fost declaraţi inactivi, potrivit condiţiilor privind declararea contribuabililor inactivi de către organele de inspecţie fiscală/organele de control din cadrul ANAF şi din unităţile sale subordonate.

Procedura declarării

Declararea contribuabililor inactivi se face cu data intrării în vigoare a ordinului preşedintelui ANAF pentru aprobarea Listei contribuabililor declaraţi inactivi. Lista contribuabililor declaraţi inactivi se afişează la sediul ANAF şi se publică pe pagina de internet a ANAF, secţiunea Informaţii publice/ Informaţii privind agenţii economici.
Ordinul preşedintelui ANAF pentru aprobarea Listei contribuabililor declaraţi inactivi intra în vigoare în termen de 15 zile de la data afişării, potrivit prevederilor art.44 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală.

Reactivarea contribuabililor

Contribuabilii declaraţi inactivi se reactivează dacă îndeplinesc una dintre următoarele condiţii:
– li s-a aprobat, la cerere, trecerea în regimul derogatoriu de declarare;
– şi-au îndeplinit toate obligaţiile declarative.
Reactivarea contribuabililor declaraţi inactivi se face cu data intrării în vigoare a ordinului preşedintelui ANAF pentru aprobarea Listei contribuabililor reactivaţi.

sursa – www.finantevalcea.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.