AcasăImpozitul minim (forfetar)Problematica impozitului minim pentru firmele nou infiintate - raspuns oficial

Problematica impozitului minim pentru firmele nou infiintate – raspuns oficial

Colega noastra de grup, Lucica Hasmasan, a adresat o speta catre asistenta contribuabili, subliniind rugamintea ca acel compartiment sa ajute cu o rezolvare. Redeam cu acordul ei intrebarea si raspunsul mai jos.

INTREBAREA – Codul Fiscal prevede urmatorul lucru referitor la plata impozitului minim de catre firmele nou infiintate:

„ART. 18 Impozit minim
2) Contribuabilii, cu excepţia celor prevăzuţi la alin. (1), la art. 13 lit. c)—e), art. 15 şi 38, în cazul cărora impozitul pe profit este mai mic decât suma impozitului minim pentru tranşa de venituri totale corespunzătoare, prevăzute la alin. (3), sunt obligaţi la plata impozitului la nivelul acestei sume.
(6) În situaţia în care perioada impozabilă începe sau se încheie în cursul anului, pentru definitivarea impozitului pe profit datorat se efectuează comparaţia impozitului pe profit aferent perioadei respective cu impozitul minim anual prevăzut la alin.(3), recalculat în mod corespunzător pentru aceeaşi perioadă.”

In vreme ce Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal referitor la aceasta problema prevad:

„ 11(indice 6). Contribuabilii înfiinţaţi în cursul anului nu intră sub incidenţa prevederilor art. 18 alin. (2) pentru anul în care se înregistrează la oficiul registrului comerţului, însă aceştia sunt obligaţi la determinarea impozitului pe profit potrivit prevederilor titlului II „Impozitul pe profit” din Codul fiscal. Nu intră sub incidenţa impozitului minim societăţile care la data de 1 mai 2009 se aflau în inactivitate temporară şi aceasta încetează în cursul anului 2009, pentru perioada aferentă de la încetarea inactivităţii până la 31 decembrie 2009.”

Intrebarea noastra vizeaza obligativitatea declararii isi platii impozitului minim pentru firmele infiintate in cursul anului 2010 deoarece desi Codul Fiscal enunta obligativitatea acesteia, din Norme rezulta neobligativitatea pentru anul in care se inregistreaza in Registrul Comertului.

RASPUNSUL – Numar: ANSPDCP:10.204/2008/24295; DGFP Cluj; Data: 06.07.2010

Urmare email-ului dvs. nr. 125/01.07.2010 inregistrata la noi sub nr. 24295 din 02.07.2010, va comunicam urmatoarele:

Potrivit art. 18 pct. 116 din H.G. nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, contribuabilii infiintati in cursul anului nu intra sub incidenta prevederilor art. 18 alin. (2) din Codul Fiscal, pentru anul in care se inregistreaza la oficiul registrului comertului, insa acestia sunt obligati la determinarea impozitului pe profit potrivit prevederilor titlului II „Impozitul pe profit” din Codul Fiscal.

Cu alte cuvinte, societatile infiintate in anul 2010 nu datoreaza impozitul minim, ci vor determina impozitul pe profit conform prevederilor titlului II.

Aceasta adresa nu este act administrativ fiscal, in sensul art. 41 din Codul de procedura fiscala, sau act administrativ de autoritate, in sensul art. 1 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabila tertilor.

6 COMENTARII

  1. Din pacate, in RO nu exista o practica fiscala, asa cum exista in alte state (sau de care beneficiaza alte domenii – practica judiciara – pentru avocati sau judecatori). Acesta este motivul pentru care unele situatii similare intalnite la diversi agenti economici sunt tratate diferit de inspectori fiscali din unitati diferite. Aceasta este cauza pentru care lipsa unor norme clare, care sa prevada toate situatiile posibile / potentiale duce de multe ori la domnia arbitrarului.
    Iar expresia: „Aceasta adresa nu este act administrativ fiscal, in sensul art. 41 din Codul de procedura fiscala, sau act administrativ de autoritate, in sensul art. 1 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabila tertilor” este de-a dreptul deranjanta. Pentru ce s-a mai dat raspunsul atunci, daca autorul sau nu isi asuma responsabilitatea?

  2. In 6 iulie 2010 am adresat catre asistenta contribuabili speta privind obligativitatea platii impozitului minim pentru firmele infiintate in 2010. Cererea prin e-mail am adresat-o din partea mea ca persoana fizica. Cei de la Craiova ( ca despre ei este vorba – in speta Viorel Ghencea) a venit cu urmatorul raspuns:
    ,, conf. art. 14 alin 1- Ordinul Ministerului Economiei Finantelor – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală 1338/ 2008 pentru aprobarea Procedurii privind îndrumarea şi asistenţa contribuabililor de către organele fiscale, publicat in MO nr.706/2008 -,,Cererile formulate de către contribuabili în vederea acordării asistenţei în scris vor include în mod obligatoriu următoarele date de identificare: numele şi prenumele sau denumirea societăţii, domiciliul fiscal, precum şi codul de identificare fiscală.”
    Cand am adresat intrebarea catre ei am dat toate datele de identificare ca si contribuabil persoana fizica.
    OARE CEI DE LA CRAIOVA STIU CA DENUMIREA DE CONTRIBUABIL INSEAMNA NUMAI PERSOANA JURIDICA SAU IMPOZITUL MINIM ESTE NUMAI PROBLEMA SOCIETATILOR?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!