AcasăTVA - modificari si noutatiRegimul TVA in cazul expropierii unui teren

Regimul TVA in cazul expropierii unui teren

SITUATIE – o societate detine in proprietate un teren (padure situat in intravilanul unui municipiu). In luna decembrie 2009 o cota parte din aceasta suprafata a fost expropriata pentru caz de utilitate publica.
PROBLEMA – se incadreaza oare operatiunea in prevederile art 141, lit f, pct 1 din Legea 571/2003, iar daca nu, care este modalitatea pe care trebuie folosesita pentru a colecata TVA aferent acestei operatiuni.

Iata in continuare un raspuns oficial la aceasta problema:

Conform art. 128 alin. (3) lit.c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, este considerată livrare de bunuri în sensul Titlului VI “Taxa pe valoarea adăugată” şi trecerea în domeniul public a unor bunuri din patrimoniul persoanelor impozabile, în condiţiile prevăzute de legislaţia referitoare la proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, în schimbul unei despăgubiri.

Potrivit prevederilor art. 141 alin. (2) lit.f) din Codul fiscal şi punctului 37 alin.(1) din HGR nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, este scutită de TVA livrarea de construcţii/părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite, precum şi a oricăror altor terenuri.

Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcţii noi, de părţi de construcţii noi sau de terenuri construibile, prin teren construibil înţelegându-se orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa construcţii conform legislaţiei în vigoare.

Calificarea unui teren drept teren construibil sau teren cu altă destinaţie, la momentul vânzării de către proprietar, rezultă din certificatul de urbanism.

Conform celor menţionate mai sus, operaţiunea de înstrăinare a terenului chiar şi prin trecerea în domeniul public în schimbul unei despăgubiri, este operaţiune impozabilă din punct de vedere al taxei pe valoarea adăugată, dar scutită fără drept de deducere dacă nu intră sub incidenţa excepţiilor.

În situaţia aplicării scutirii şi dacă aţi beneficiat de dreptul la deducerea integrală sau parţială a TVA, veţi efectua ajustarea taxei deduse, conform art. 149 din Codul fiscal. În situaţia aplicării opţiunii de taxare prevăzute la art. 141 alin.(3) din Codul fiscal, nu veţi mai ajusta taxa pe valoarea adăugată dedusă.

sursa – finantevalcea.ro


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura