AcasăImpozite/TaxeDespre reglementarile impuse de OUG 22/2010 privind declararea si plata impozitului pe...

Despre reglementarile impuse de OUG 22/2010 privind declararea si plata impozitului pe profit in 2010

Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 22 din 30 martie 2010 – link – pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 201/2010, s-a decalat termenul de aplicare a sistemului plăţilor anticipate efectuate în contul impozitului pe profit până în anul 2012. Urmare a acestei prevederi, gasiti mai jos principalele reglementări privind declararea şi plata impozitului pe profit pentru anul 2010.

1. Reglementări pentru societăţile comerciale

Contribuabilii prevăzuţi la art. 34 alin. (1) lit. b) din Codul Fiscal (alţii decât societăţile comerciale bancare, persoane juridice române, şi sucursalele din România ale băncilor, persoane juridice străine) vor efectua pentru trimestrele I-III 2010 comparaţia impozitului pe profit trimestrial cu impozitul minim, stabilit în funcţie de veniturile totale înregistrate la data de 31 decembrie a anului precedent, recalculat în mod corespunzător pentru trimestrul respectiv, prin împărţirea impozitului minim anual la 12 şi înmulţirea cu numărul de luni aferent trimestrului respectiv.

Atenţie! În situaţia în care perioada impozabilă începe sau se încheie în cursul unui trimestru, impozitul minim se recalculează corespunzător numărului de zile aferente trimestrului respectiv.

Pentru definitivarea impozitului pe profit datorat se efectuează comparaţia impozitului pe profit anual cu impozitul minim anual, iar în situaţia în care perioada impozabilă începe sau se încheie în cursul anului pentru definitivarea impozitului pe profit datorat se efectuează comparaţia impozitului pe profit aferent perioadei respective cu impozitul minim anual recalculat în mod corespunzător pentru aceeaşi perioadă.

LINK TEXT INTEGRAL OUG 22/2010CLICK AICI

Pentru anul 2010, contribuabilii, alţii decât societăţile comerciale bancare, persoane juridice române, şi sucursalele din România ale băncilor, persoane juridice străine, prevăzuţi la art. 34 alin. (1) lit. b) din Codul Fiscal, au obligaţia de a declara şi plăti impozitul pe profit trimestrial până la data de 25 inclusiv a primei luni următoare trimestrului pentru care se calculează impozitul.

Reamintim contribuabililor care până la 31 decembrie 2009 au fost plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor că, începând cu 1 ianuarie 2010, au devenit plătitori de impozit pe profit fiindu-le aplicabile prevederile de mai sus.

2. Reglementări pentru alte categorii de contribuabili

Organizaţiile nonprofit şi contribuabilii care obţin venituri majoritar din cultura cerealelor şi a plantelor tehnice, pomicultură şi viticultură nu depun declaraţii trimestriale pentru impozitul pe profit întrucât au obligaţia de a declara şi plăti impozitul pe profit anual, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul. Aceste entităţi nu intră sub incidenţa declarării şi plăţii impozitului minim prevăzut la art. 18 din Codul Fiscal.

sursa – http://www.finantevalcea.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!