AcasăTVA - modificari si noutatiPlafonul de la care persoanele impozabile trebuie sa se inregistreze in scopuri...

Plafonul de la care persoanele impozabile trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA

Pentru plafonul de 35.000 euro al cifrei de afaceri anuale, declarate sau realizate de persoanele impozabile stabilite în România care aplică regimul special de scutire, prevăzut la art. 152 alin. (1) şi (2) din Codul Fiscal (CF) şi pct. 61 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a CF aprobate prin HG nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare, se utilizează cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României la data aderării, respectiv 3,3817 lei/euro. Rotunjirea se face prin majorare la următoarea mie şi prin urmare plafonul este de 119.000 lei.

Cifra de afaceri care serveşte drept referinţă pentru aplicarea regimului special de scutire pentru întreprinderile mici este constituită din valoarea totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic, care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere, operaţiunile rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fost realizate în România conform art. 145 alin. (2) lit. b), operaţiunile scutite cu drept de deducere şi cele scutite fără drept de deducere, prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) şi f), dacă acestea nu sunt accesorii activităţii principale, cu excepţia: livrărilor de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 125 indice 1 alin. (1) pct. 3, efectuate de persoana impozabilă şi a livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).

La depăşirea acestui plafon persoanele impozabile stabilite în România care aplică regimul special de scutire se înregistrează în scopuri de TVA, conform art. 153 din CF, prin completarea şi depunerea la organul fiscal competent a formularelor 010 (pentru persoane juridice) şi 070 (pentru persoane fizice).

via – finantevalcea.ro

3 COMENTARII

  1. […] – Declaraţia de înregistrare fiscală/de menţiuni pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică, formular 010, se depune de către persoanele juridice, care au obligaţia să se înregistreze ca plătitori de TVA în urma depăşirii plafonului legal de scutire (35.000 de euro, la cursul Băncii Naţionale a României de la data aderării la Uniunea Europeană) – art. 152, alin. 6 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare – adica 119.000 – link; […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!