AcasăTVA - modificari si noutatiProcedura pentru aprobarea perioadei fiscale (semestriala sau anuala) pentru platitorii de TVA

Procedura pentru aprobarea perioadei fiscale (semestriala sau anuala) pentru platitorii de TVA

Prin OPANAF nr. 6/2010, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 32 din 15 ianuarie 2010, a fost adoptată procedura pentru aprobarea perioadei fiscale semestriale/anuale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA.

Astfel, organul fiscal competent poate aproba utilizarea altei perioade fiscale decât luna sau trimestrul calendaristic pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul Fiscal (CF), pe baza unei cereri justificate care se depune până la data de 25 februarie a anului pentru care se exercită opţiunea.

Aprobarea se dă la solicitarea persoanei impozabile înregistrată în scopuri de TVA conform art. 153 – CF în condiţiile respectării prevederilor pct. 80 alin. (2) – (3) din normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului României nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv:
– semestrul calendaristic, dacă persoana impozabilă efectuează operaţiuni impozabile numai pe maximum trei luni calendaristice dintr-un semestru;
– anul calendaristic, dacă persoana impozabilă efectuează operaţiuni impozabile numai pe maximum şase luni calendaristice dintr-o perioadă de un an calendaristic.

Cererea se completează pe formularul 306 „Cerere privind utilizarea ca perioadă fiscală pentru TVA a semestrului sau anului calendaristic”, cod MFP 14.13.03.02/p (model mai jos), şi va fi însoţită de documente din care să rezulte activitatea desfăşurată şi periodicitatea acesteia şi anume:
– declaraţie pe proprie răspundere privind activitatea efectiv desfăşurată;
– balanţele de verificare întocmite pentru anul anterior, contracte sau comenzi;
– jurnalul de vânzări întocmit pentru anul fiscal anterior;
– alte documente relevante pentru luarea deciziei.

Soluţionarea cererii se efectuează în termen de 45 de zile de la data depunerii acesteia sau de la data primirii documentelor solicitate.

Perioada fiscală aprobată este valabilă începând cu termenele de declarare şi plată următoare datei comunicării Deciziei şi se menţine pe durata păstrării condiţiilor.

În cazul modificării condiţiilor care au stat la baza aprobării perioadei fiscale, persoana impozabilă este obligată să înştiinţeze în scris organul fiscal competent, prin completarea unei declaraţii de menţiuni, în vederea actualizării vectorului fiscal pentru TVA.

sursa info – finantevalcea.ro

MODEL 306link

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!