AcasăTVA - modificari si noutatiPosibilitati de inregistrare in scopuri de TVA

Posibilitati de inregistrare in scopuri de TVA

Orice persoană impozabilă care este stabilită în România şi realizează sau intenţionează să realizeze o activitate economică ce implică obligativitatea aplicării taxei pe valoarea adăugată, precum şi operaţiuni scutite de taxa pe valoarea adăugată cu drept de deducere, trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA la organul fiscal competent.

1. Înainte de realizarea operaţiunilor menţionate mai sus dacă operatorul economic:
– estimează că urmează să realizeze o cifră de afaceri care atinge sau depăşeşte plafonul de scutire cu privire la regimul special pentru întreprinderile mici;
– declară că urmează să realizeze o cifră de afaceri inferioară plafonului de scutire, dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă;

2. La depăşirea plafonului de scutire cu privire la regimul special pentru întreprinderile mici de 35.000 euro.

Atenţie! Cursul la care se calculează plafonul de scutire este cel comunicat de Banca Naţională a României la data aderării, respectiv 3,3817 lei/euro.

Atingerea sau depăşirea plafonului de scutire se comunică organului fiscal competent în termen de 10 zile de la sfârşitul lunii în care s-a atins sau depăşit acest plafon.

3. Prin opţiune, chiar dacă cifra de afaceri este inferioară plafonului de scutire.

4. Efectuează operaţiuni scutite şi optează pentru taxarea acestora, şi anume operaţiuni prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. e) şi f), respectiv arendarea, concesionarea, închirierea şi leasingul de bunuri imobile şi livrarea de către orice persoană a unei construcţii, a unei părţi a acesteia şi a terenului pe care este construită, precum şi a oricărui alt teren.

5. Efectuează operaţiuni în afara României şi anume operaţiuni rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fost realizate în România .

6. Este persoană impozabilă care nu este stabilită şi nici înregistrată în scopuri de TVA în România şi realizează operaţiuni pe teritoriul României care dau drept de deducere a taxei. înregistrarea se realizează înainte de efectuarea respectivelor operaţiuni, cu excepţia situaţiilor în care persoana obligată la plata taxei este beneficiarul.

7. Este persoană impozabilă nestabilită în România şi neînregistrată în scopuri de TVA în România, care are sau nu un sediu fix în România şi intenţionează să efectueze o achiziţie intracomunitară de bunuri, pentru care este obligată la plata taxei, sau o livrare intracomunitară de bunuri scutită de taxă.

ARTICOLE IN LEGATURA CU ACESTA – LINK SI LINK

Sursa – finantevalcea.ro


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura