AcasăImpozite/TaxeObligatii pentru contribuabili pentru a beneficia de scutirea de impozit a...

Obligatii pentru contribuabili pentru a beneficia de scutirea de impozit a profitului reinvestit

Contribuabilii care beneficiază de scutirea de impozit a profitului reinvestit au obligaţia de a păstra în patrimoniu activele respective cel puţin o perioadă egală cu jumătate din durata lor normală de funcţionare, stabilită potrivit Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe. În cazul nerespectării acestei condiţii, pentru sumele respective se recalculează impozitul pe profit şi se datorează majorări de întârziere, de la data aplicării facilităţii, potrivit legii.

Nu intră sub incidenţa acestor prevederi activele transferate în cadrul operaţiunilor de reorganizare în cazul în care societatea beneficiară preia rezerva aferentă profitului scutit, asumându-şi astfel drepturile şi obligaţiile societăţii cedente, precum şi activele înstrăinate în cadrul procedurii de lichidare/faliment, potrivit legii.

În cazul în care, ca urmare a aplicării scutirii, impozitul pe profit este sub nivelul impozitului minim, contribuabilii sunt obligaţi la plata impozitului minim.
Contribuabilii care aplică scutirea de impozit a profitului reinvestit nu mai pot beneficia de sumele reprezentând sprijinul pentru IMM-uri care se stabilesc în corelare cu investiţiile efectuate de acestea în active de natura echipamentelor tehnologice (maşini, unelte şi instalaţii), computere şi echipamente periferice ale acestora, precum şi investiţiile în imobilizări necorporale (brevete, drepturi de autor, licenţe, mărci de comerţ sau fabrică şi alte valori similare, cheltuieli de dezvoltare) potrivit prevederilor art. 26.1 din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare.

De reţinut – Valoarea fiscală, respectiv valoarea de intrare a activelor (valoarea la care se calculează amortizarea), se determină prin scăderea din valoarea de producţie şi/sau de achiziţie a sumei pentru care s-a aplicat scutirea de impozit.

DETALII SUPLIMENTARE PE DOMENIUCLICK AICI

Baza legală:
– Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 761/09.11.2009.

via – finantevalcea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!