AcasăImpozitul minim (forfetar)Alti platitori care intra in sfera impozitului minim (info util)

Alti platitori care intra in sfera impozitului minim (info util)

Potrivit OUG 34/2009, sunt obligaţi la plata impozitului minim contribuabilii care se înfiinţează în cursul anului ca urmare a operaţiunilor de reorganizare (fuziune, divizare etc.) de la data înregistrării operaţiunii la Oficiul Registrului Comerţului (ONRC).
În cazul în care contribuabilii se înfiinţează prin fuziunea a două sau mai multe societăţi, pentru determinarea impozitului minim datorat, veniturile totale anuale sunt veniturile însumate ale societăţilor participante, înregistrate la 31 decembrie a anului precedent. Atunci când contribuabilii se înfiinţează prin divizarea unei societăţi, pentru determinarea impozitului minim datorat, veniturile totale anuale se determină proporţional cu valoarea activelor şi pasivelor transferate de către persoana juridică cedentă, conform proiectului întocmit potrivit legii, care stabileşte şi criteriul de repartiţie a activelor şi pasivelor transferate.

Pentru determinarea impozitului minim datorat de către societăţile beneficiare în cazul fuziunilor prin absorbţie sau în cazul divizărilor prin care activele şi pasivele se transferă către una sau mai multe societăţi, la veniturile totale anuale înregistrate la 31 decembrie a anului precedent, se iau în calcul şi veniturile totale anuale ale societăţilor cedente, proporţional cu valoarea activelor şi pasivelor transferate.

Operatorii economici aflaţi în procedura de dizolvare, lichidare în conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, cu modificările şi completările ulterioare, datorează impozit minim anual până la data radierii din Registrul Comerţului, dată de la care aceştia nu mai există ca persoane juridice.
Operatorii economici care se află în insolvenţă şi în procedura de reorganizare judiciară potrivit Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, cu modificările şi completările ulterioare, datorează impozit minim anual până la îndeplinirea formalităţilor şi condiţiilor cerute de lege pentru încetarea existenţei acestora.


Baza legală:

– OUG nr. 34/11.04.2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 249/14.04.2009;
– HG nr. 488/28.04.2009 pentru completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 286/30.04.2009.

DETALII SUPLIMENTARE PRIVIND IMPOZITUL MINIM – AICI

Via – finantevalcea.ro

3 COMENTARII

  1. Avem un SRL infiintat in 2003 care nu a avut activitate de loc. In speranta ca intr-o zi il vom activa, am depus cu regularitate declaratiile la Finante. De cand cu impozitul forfetar ne-am decis sa dizolvam firma. Pentru a obtine certificatul de atestare fiscala a trebuit sa platesc impozitul forfetar in iulie 2009 in cuantum de 370 lei.
    Demersurile pentru dizolvare au durat mult din cauza birocratiei excesive si de abia in 03 sept. 2009 s-a declarat dizolvarea si lichidarea societatii. Acum mi se cere din nou plata impozitului forfetar. Este corect ? Trebuie sa-l platesc integral sau numai pentru lunile iulie si august?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!