AcasăCodul munciiPerioada de proba in cazul incheierii unui contract de munca

Perioada de proba in cazul incheierii unui contract de munca

Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 30 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de conducere. Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice.

În cazul muncitorilor necalificati, perioada de probă are caracter exceptional si nu poate depăsi 5 zile lucrătoare. Absolventii institutiilor de învătământ se încadrează, la debutul lor în profesie, pe baza unei perioade de probă de cel mult 6 luni. Pe durata sau la sfârsitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta numai printr-o notificare scrisă, la initiativa oricăreia dintre părti. Pe durata perioadei de probă salariatul se bucură de toate drepturile si are toate obligatiile prevăzute în legislatia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum si în contractul individual de muncă.

Pe durata executării unui contract individual de muncă nu poate fi stabilită decât o singură perioadă de probă. Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o nouă perioadă de probă în situatia în care acesta debutează la acelasi angajator într-o nouă functie sau profesie ori urmează să presteze activitatea într-un loc de muncă cu conditii grele, vătămătoare sau periculoase.
Neinformarea salariatului anterior încheierii sau modificării contractului individual de muncă cu privire la perioada de probă, în termenul prevăzut mai sus, duce la decăderea angajatorului din dreptul de a verifica aptitudinile salariatului printr-o asemenea modalitate.

IMPORTANT:
– Perioada de probă constituie vechime în muncă.
– Angajarea succesivă a mai mult de trei persoane pe perioade de probă pentru acelasi post este interzisă.

Informatii conform – Codul Muncii

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!