AcasăNewsDespre ACCA si documentul "Principii fiscale"

Despre ACCA si documentul “Principii fiscale”

Asociatia contabililor autorizati si a expertilor contabili (The Association of Chartered Certified Accountants, ACCA) recomanda sistemele de impozitare flexibile, responsabile si transparente, informeaza Agerpres.

In acest sens, un document intitulat Principii fiscale: de la Adam Smith la Barack Obama ofera douasprezece principii de impozitare, explicand ceea ce face ca un sistem de impozitare sa fie just si eficient. Principiile se bazeaza pe regulile lui Adam Smith din lucrarea Bogatia natiunilor, care spun ca sistemul de impozitare trebuie sa fie egal pentru toata lumea, sigur, eficient si convenabil.

„Punctul central al documentului nostru este acela ca guvernele din intreaga lume trebuie sa se asigure ca sistemele lor fiscale sunt cu adevarat responsabile si ca oamenii inteleg de ce trebuie sa plateasca impozite“, a spus directorul pentru impozite al ACCA, Chas Roy Chowdhury.

Potrivit acestuia, legislatia trebuie sa fie clara, fara impozite ascunse si fara cresteri ale taxelor care nu pot fi explicate. De asemenea, regimul impozitelor trebuie sa fie usor de inteles, atat pentru organizatii, cat si pentru indivizi, iar volumul legislatiei trebuie sa fie cat mai mic, in special pentru a veni in ajutorul afacerilor mici si al intreprinzatorilor.

„Comportamentele pot fi, totodata, influentate prin impozite, iar in documentul nostru vorbim despre necesitatea ca guvernele sa foloseasca politica fiscala ca pe un instrument pentru schimbari pozitive si dezvoltare durabila“, a adaugat Chowdhury.

Cele mai importante cinci principii de impozitare din cele 12 sunt: simplificarea si stabilitatea impozitelor, scutirea de la plata impozitelor si evaziunea fiscala, eficienta, taxa pentru competitivitate si impozitele verzi.

In ceea ce priveste primul aspect, legislatia ar trebui sa fie pe cat se poate de simpla si usor de inteles si de urmat. La nivel global, companiile aloca aproape doua luni pe an pentru a se conforma reglementarilor fiscale – 15 zile pentru impozitele pe veniturile corporative, 21 de zile pentru impozitele si contributiile de munca si 21 de zile pentru impozitele pe consum.

Referitor la scutirea de la plata impozitelor si evaziunea fiscala, aici exista o diferenta si anume ca evaziunea fiscala este ilegala. Legislatia privitoare la impozite trebuie sa fie clara si sigura, pentru a nu incuraja actiuni care sa aduca profituri financiare pe termen scurt in detrimentul unor actiuni care ar genera valoare pe termen lung.

De asemenea, sistemul impozitelor ar trebui sa fie eficient, astfel incat guvernele sa poata sa isi asigure veniturile, sa poata preveni sustragerea de la plata taxelor si dezvoltarea unei economii subterane. Sistemele ar trebui sa fie, de asemenea, eficiente si pentru platitorii de taxe, astfel incat acestia sa se poata conforma cererilor. Eficienta este necesara si pentru intreprinderile mici in vederea reducerii birocratiei, intrucat acestea suporta o povara administrativa de cinci ori mai mare pe angajat decat companiile mari.

Taxa pentru competitivitate: globalizarea afacerilor inseamna ca statele trebuie sa se asigure ca sistemele lor fiscale sunt competitive, iar regulile sunt usor de urmat. Pericolul in privinta competitiei sta in faptul ca poate sa genereze taxe foarte scazute, sa creeze un refugiu pentru taxele offshore sau un sistem de impozitare plat, care sa conduca la investitii interne (din dorinta statelor de a ademeni investitorii straini) si care ar duce la subminarea initiativelor de reglementare fiscala internationala. ACCA sustine principiul conform caruia statele sunt libere sa isi stabileasca singure politica fiscala tinand cont de contextul global competitiv, insa guvernele trebuie sa fie precaute pentru a nu provoca represalii si razboaie comerciale prin reduceri fiscale drastice.

Impozitele verzi sunt cele menite sa schimbe comportamentul. Ar trebui promovat conceptul de adaptare a taxelor prin cresterea taxelor pe carbon pentru combustibilii fosili, dar reducerea acestora pentru salarizare, venituri sau impozite, spun specialistii.

Guvernele ar trebui sa foloseasca politica fiscala ca pe un instrument pentru schimbari pozitive, prin acordarea de stimulente pentru investitii in tehnologii mai curate pentru o arie mai larga de industrii. Atunci cand sunt combinate cu reducerea impozitelor, taxele verzi nu ar trebui sa reprezinte o amenintare pentru contribuabili, ci un pas pozitiv.

ACCA este cea mai mare asociatie profesionala contabila globala care are, in acelasi timp, si cea mai mare dezvoltare, cu 362.000 de studenti si 131.500 de membri in 170 de tari. Lucreaza de peste 20 de ani cu institutii guvernamentale, organizatii nationale si agentii din tari cu economii in dezvoltare, promovand profesia contabila pentru a aduce valoare comunitatilor, afacerilor si indivizilor pe care ii deserveste.

via – http://www.ccib.ro/afacerea/

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!