AcasăTVA - modificari si noutatiImportant - schimbarea perioadei fiscale in cazul TVA

Important – schimbarea perioadei fiscale in cazul TVA

Persoanele juridice înregistrate în scopuri de TVA, care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală şi care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România – începând cu 1 mai 2009, sunt obligaţi să utilizeze ca perioadă fiscală pentru TVA luna calendaristică.

Obligaţie – Persoanele impozabile care sunt obligate să îşi schimbe perioada fiscală trebuie să depună la organul fiscal în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul fiscal sau în evidenţa căruia aceasta se află înregistrate ca plătitori de impozite şi taxe „Declaraţia de menţiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală şi care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România (092)”.

Termen de depunere – Declaraţia de menţiuni se depune în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la finele lunii în care intervine exigibilitatea achiziţiei intracomunitare care generează această obligaţie direct la registratura organului fiscal competent sau la poştă, prin scrisoare recomandată.
În funcţie de data exigibilităţii taxei aferente achiziţiei intracomunitare, pentru persoanele impozabile care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală şi care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România, perioada fiscală devine luna calendaristică începând cu:
– data de 1 a primei luni din trimestrul calendaristic, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziţiei intracomunitare intervine în această primă lună a respectivului trimestru;
– data de 1 a celei de-a treia luni din trimestrul calendaristic, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziţiei intracomunitare intervine în a doua lună a respectivului trimestru. Atenţie! Primele două luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioadă fiscală distinctă, pentru care persoana impozabilă are obligaţia depunerii unui decont de taxă (formular 300).

Pentru contribuabilii care au ca perioadă fiscală trimestrul calendaristic şi care au efectuat achiziţii intracomunitare taxabile în România şi pentru care exigibilitatea a intervenit în luna mai, începând cu 1.06.2009, devin plătitori de TVA urmând ca, până la 5 iunie, să depună formularul 092. Această categorie de contribuabili va depune până la 25 iunie un decont de TVA, formular 300, cuprinzând operaţiunile efectuate în lunile aprilie şi mai 2009, urmând ca decontul lunar aferent lunii iunie să fie depus până în 25 iulie;

– data de 1 a primei luni a trimestrului calendaristic următor, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziţiei intracomunitare intervine în a treia lună a unui trimestru calendaristic.

Atenţie! Persoanele impozabile care vor utiliza ca perioadă fiscală luna calendaristică, ca urmare a efectuării unei achiziţii intracomunitare de bunuri, nu mai au posibilitatea de a reveni la utilizarea trimestrului calendaristic ca perioadă fiscală, fiind obligate să păstreze ca perioadă fiscală luna şi în anii următori.

Sancţiuni – Depunerea cu întârziere a declaraţiei de menţiuni privind schimbarea perioadei fiscale, respectiv peste termenul de maximum 5 zile lucrătoare de la finele lunii în care a intervenit exigibilitatea achiziţiei intracomunitare, constituie contravenţie potrivit art. 219 alin. (1) lit. a) din Codul de Procedură Fiscală (CPF) şi se sancţionează cu amendă de la 500 la 1.000 lei, pentru persoanele fizice, şi cu amendă de la 1.000 la 5.000 lei, pentru persoanele juridice. Depunerea cu întârziere a deconturilor de TVA constituie contravenţie potrivit art. 219 alin. (1) lit. b) din CPF şi se sancţionează cu amendă de la 500 la 1.000 lei, pentru persoanele fizice, şi cu amendă de la 1.000 la 5.000 lei, pentru persoanele juridice.

Baza legală:
– Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 249 din 14.04.2009;
– Ordinul preşedintelui ANAF nr. 1.165/2.06.2009 privind aprobarea Procedurii de actualizare a vectorului fiscal pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală şi care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 371/2.06.2009;
– Ordinul preşedintelui ANAF nr. 1.166/02.06.2009 privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui ANAF nr. 1.746/2008 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului (300) „Decont de TVA”, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 371/2.06.2009.

Multumim pentru informatii – finantevalcea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!